آرشیو اخبار
دکتر قبادی: فضایل اخلاقی، تهذیب، تزکیه، تسلط بر چندین شاخه از دانش، وفاداری و صداقت؛ یکجا در وجود دکتر پاکتچی جای گرفته است گالری
اگر چه استعداد و توانایی خدادادی در شکوفایی و رشد در عرصههای مخلتف مهم است؛ اما همت افراد از آن والاتر است. همت والای استاد دکتر پاکتچی مثالزدنی است و فضایل اخلاقی؛ تهذیب، دانش، وفاداری و صداقت در وجود ایشان یکجا جای گرفته است و در عرصههای عمل و اجراء شخصیتی بسیار فعال، منظم و سختکوش هستند و نهایت مراقبت، توجه و تعهد را دارند.
ادامه مطلبگزارش پنل «علوم انسانی، تأثیر اجتماعی و توسعه»
دکتر فراستخواه: . با وجود اینکه تمام امکانات برای تأثیر علوم اجتماعی در جامعه وجود ندارد و امکان رفع مشکلات جامعه نیست اما این نمیتواند دلیلی شود برای اینکه بپذیریم این علم مسئولیت حل مسائل را ندارد.// دکتر افروغ: پرسش اصلی تحقیق، نقد پوزیتیویسم، عطف به پرسش رابطهی نظریه و عمل در حوزهی پدیدههای اجتماعی است که حداقل از دفتر دوم تا چهارم، بهصراحت بهآن پرداخته شده است.// مسئلهی اولیهای که در این پژوهش با آن مواجه بودیم عدم تحقق ۷۰ درصدی برنامههای توسعه در ایران است که محققان پاسخهایی به این مسئله دادهاند اما به وجه و مبانی فکری و نظری عدم موفقیت توسعه توجهی نشده است.
ادامه مطلبدکتر شاهقاسمی: سلبریتیها بین جهان سرمایهداری و جهان فقر پل میزنند
سلبریتیها با خدمتشان درواقع به خودشان خدمت میکنند، حتی اگر صادقانه پول به فقرا بدهند. نمونهی آن کنسرتی بود که چندسال پیش خوانندهها با هزینهی خودشان آواز خواندند و پول زیادی که جمع شد را به آفریقا فرستادند. آنها نمیگویند که چگونه از این طریق سود شخصی بهدست آوردند و درواقع در حال فریب ما هستند.
ادامه مطلبگزارش پنل «همهگیری کووید ۱۹؛ ملاحظاتی فلسفی در باب تعامل علم و تکنولوژی و اخلاق»
برخلاف اهمیت فلسفهی علم، فیلسوفان علم سکوتی اختیار کردهاند که میتوان دلایلی همچون تمایل به بحث و گفتگو طولانی، عدم درگیری در بحثهای علمی مؤثر بر تصمیمگیریهای کلان، نگرانی از تأثیر منفی بر انگارههای علم در سپهر عمومی، دغدغهی استفادهی ابزاری از فلسفهی علم را برای آن برشمرد.
ادامه مطلبگزارش پنل «نقش پژوهشهای علوم انسانی در راهگشایی مسائل فرهنگی»
از این منظر کرونا فقط نام یک بیماری نیست، بلکه نام یک پدیدهی فرهنگی است که تقریباً از سه دههی پیش با سقوط بلوک شرق و فروپاشیِ آرمانشهرهای سیاسی و غلبهی لیبرالیسم اقتصادی و حاکمیت نهیلیسم فرهنگی و اعتقادی آغاز شده و اکنون تازه خود را در نظر ما آشکار ساخته است.
ادامه مطلبحضور انتشارات پژوهشگاه در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران در بهمن ماه ۱۳۹۹؛
انتشارات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با شرکت در فرایند نوین فروش الکترونیک آثار خود را با ۲۰ درصد تخفیف در این نمایشگاه ارائه خواهد کرد. نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران از اول بهمن ماه، ۹۹ آغاز بهکار خواهد کرد و تا ششم بهمن ماه ادامه خواهد داشت.
ادامه مطلباز کیهانشناسی قرآنی تا تاریخ قرآن / ۲۹دیماه/۹۹
از کیهانشناسی قرآنی تا تاریخ قرآن محمد علی طباطبایی ۹۹/۱۰/۲۹
ادامه مطلبدکتر صانعپور: حدیث شریف کساء، سرشار از دوستی و محبتورزی است و اثری از انتقامجویی در آن دیده نمیشود
حضرت امام (ره) در خصوص ایجاد وحدت، خواستار برجستهکردن نقاط و وجوه مشترک بین مسلمانان مختلف در دنیا شد. در این رویه، از توهین، لعن و نفرین به عقاید و خلفای مذاهب اسلامی باید پرهیز کرد، که این رویه با سیرهی پیامبر اسلام (ص) همخوانی ندارد و قرآن نیز ما را از ناسزاگویی برحذر داشته است.
ادامه مطلبگزارش پنل: «مسئولیت اجتماعی علوم انسانی برای شکلدهی به نظم جدید بینالمللی»
مردمسالاری هم فرهنگ مدیریت جامعه مبتنی بر علوم انسانی است. علوم انسانی سلطهپذیر نیست و بسان یک موجود زنده اتفاقاً بر اصحاب علوم انسانی حکومت دارد و نه اینکه تحت سیطرهی آنها باشد. علوم انسانی فینفسه میتواند دارای مسئولیت اجتماعی باشد. مسئولیت اجتماعی علوم انسانی را نمیتوان به مسئولیت عالمان و متولیان علوم انسانی فرو کاست. مسئولیتی است که نظمپذیری بینالمللی را باعث شود تا بتواند الگویی برای نظم جدید بینالمللی نیز شود
ادامه مطلبچهلوچهارمین کرسی ترویجی با عنوان «ایران اشکانی، گسست یا استمرار فرهنگی» برگزار میشود
ایران اشکانی، گسست یا استمرار فرهنگی؟
ادامه مطلبنقد و بررسی ایدهی گفتوگو و معاصرت بر اساس کتاب «گفتوگویی میان هگل و فیلسوفان اسلامی»۲۵/دیماه/۹۰
نقد و بررسی ایدهی گفتوگو و معاصرت بر اساس کتاب؛ «گفتوگویی میان هگل و فیلسوفان اسلامی» سخنرانان: دکتر حمید طالب زاده، دکتر علی اصغر مصلح، دکتر انشاءالله رحمتی دبیر علمی: دکتر حسین هوشنگی زمان: پنجشنبه ۲۵ دی ماه
ادامه مطلبگزارش پنل تخصصی «پرورش اندیشهپژوهشی از دوران کودکی»
ما همواره آموزش از راه دور را یک آموزش عجیب میدانستیم اما الان روشها که تجربه شد احتمالاً پایان نخواهد یافت. دیگر در آینده فقط آموزش حضوری نخواهیم داشت و بخشی از آموزش مجازی و از راه دور باقی خواهد ماند. نوآوریهای آموزشی بیشازپیش مدنظر خواهد بود. سرمایهگذاری برای بخشهای خصوصی فراهم خواهد شد. شرکتهای بزرگ مانند گوگل و مایکروسافت بهطور جدیتر وارد موضوع آموزش میشوند و صنعت آموزش را متحول میکنند و ابزارهای آموزش آنلاین باعث تحول کیفیت آموزش خواهند شد.
ادامه مطلبدکتر پورنامداریان: ادبیات، تولید زیبایی و بیان عاطفه با کلام است + فایل صوتی گالری
من همیشه این را گفتهام که وقتی یک شعر یا یک اثر ادبی را با نظریات جدید تأویل میکنم، اگر معرفتی جدید بر معرفت من نیفزاید و اگر حس زیباییشناختی مرا نسبت به این اثر تقویت نکند، چه فایدهای دارد؟// «گنجشکی درختی را به آسمان برد» ظاهراً بیمعنی است اما بیمعنی نیست «گنجشک» فاعل و «درخت» مفعول است «به آسمان برد» هم متمم فعل و فعل است، ما میفهمیم معنی اش چیست. بنابراین وقتی میگوییم این معنی ندارد یا معنی این چیست؟ منظورمان این است که مصداق ندارد یعنی بر چیزی دلالت میکند که عادتهای تجربی ما آن را قبول نمیکند و ...
ادامه مطلبگزارش پنل «کرونا و مسئولیت اجتماعی»
از سالهای ۱۹۶۰ به بعد در اروپا و غرب، بحثکردن بیش از رأیدادن توانسته تحولات جامعه غربی را شکل دهد. دانشگری از طریق بحث کردن و تولید مفاهیم و نشانههای تصویری و شنیداری دارد زیاد شده و نوعی علم انسانی_اجتماعی شنیداری درحال تولید انبوه است.// عدم اعتماد اجتماعی به استرس و اضطراب جمعی تبدیل میشود و وقتی اضطراب حاکم شود، عقلانیت اجتماعی جای خود را به خودخواهی و خوی طبیعی میدهد.
ادامه مطلبدکتر صادقیزاده: بزرگترین تهدید موجود، تهدید خفه شدن سوژهی انسانی است
امنیت «مفهومی» بسیط است که از گذر فرایند «تفهم» به ایجاد «فهم» مشخصی میانجامد. از همین روست که فهم ما از امنیت تا حدود زیادی به فضای فکری و فرهنگی ما بستگی دارد و با تحول پارادایمی در فضای یادشده شاهد تحولی کلاندامنه در معانی و دلالتهای مفهوم امنیت هستیم. در دوره های مختلف و بنا بر اقتضائات تاریخی خاص، منابع امنیت و ناامنی متغیر بوده است و امروزه بزرگترین تهدید امنیتی رنگ باختن کنشگری اجتماعی و به محاق رفتن سوژهی انسانی است.
ادامه مطلبایران فراسوی مرزها/ ۲۴ دی ماه/ ۹۹
دومین نشست مجازی پروژه «ایران فراسوی مرزها» (آشنایی با ایرانشناسان) دکتر دلال عباس (استاد ادبیات تطبیقی و ادبیات فارسی- دانشگاه لبنان) سخنرانان: نعیمه شکر (لبنان) محمدمهدی شریعتمدار (ایران) محمد صرخوه (کویت) حبیب فیاض (لبنان) عباس خامهیار (ایران) فراس الحلباوی (سوریه) غلامعلی حداد عادل (ایران) مدیر جلسه: شکوه حسینی دومین نشست مجازی پروژه «ایران فراسوی مرزها» (آشنایی با ایرانشناسان) دکتر دلال عباس (استاد ادبیات تطبیقی و ادبیات فارسی- دانشگاه لبنان) سخنرانان: نعیمه شکر (لبنان) محمدمهدی شریعتمدار (ایران) محمد صرخوه (کویت) حبیب فیاض (لبنان) عباس خامهیار (ایران) فراس الحلباوی (سوریه) غلامعلی حداد عادل (ایران) مدیر جلسه: شکوه حسینی ۲۴ دی ۱۳۹۹
ادامه مطلبکسب افتخاری دیگر برای پژوهشگاه گالری
در آیین اختتامیهی هفدهمین دورهی جشنوارهی «نقد کتاب» مقالات محمدمهدی اردبیلی، سیدحسین میرجلیلی، سیاوش شوهانی و تعداد ۱۲ مقالهی پژوهشنامهی انتقادی و یک مقاله از نشریهی کهننامهی ادب پارسی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به عنوان مقالات برگزیده یا شایستهی تقدیر انتخاب و معرفی شدند و جوایز و لوح یادبودی به اینمناسبت، به افراد برتر تعلق گرفت.
ادامه مطلبگزارش «بررسی و ارزیابی کتاب حکمت عملی از نگاه سه فیلسوف مسلمان فارابی، ابنسینا و ملاصدرا» گالری
گرچه سطح علمی مباحث این کتاب را بالاتر از کارشناسی که مخاطب این اثر تلقی شده است، در مجموع زمینهی تکمیل و پرداختن به بحثهای دیگر حکمت عملی و بهطور خاص عدالت و سیاست هم در این اثر وجود دارد.
ادامه مطلبپیشنهاد تأسیس موزه یا بنیاد فردوسی در محل کتابخانهی استاد مینوی گالری
پیشنهاد ایجاد بنیاد فردوسی یا مطالعات فردوسی در این مکان// یشنهاد خرید و اضافه کردن ساختمان کناری کتابخانه// نوید انتشار کتابی تحت عنوان ویراستار خاموش// ضرورت اسکن آثار // راهاندازی جایزهی استاد مینوی// دعوت از مهندسین جهت مقاومت سنجی ساختمان// حرکت بهسوی کتابخانهی دیجیتال و ...
ادامه مطلبگفتمانهای استعاری مدیریتی روسای جمهور ایران در رقابتهای انتخاباتی - از گفتمان سازندگی تا گفتمان عدالت/۲۱ دی ماه/۹۹
گفتمانهای استعاری مدیریتی روسای جمهور ایران در رقابتهای انتخاباتی - از گفتمان سازندگی تا گفتمان عدالت- سخنرانان: داود کیا کجوری/ خانم فرزانه یگانه راد/ علیرضا بناگر/ احمد شجاعیان
ادامه مطلبفرهنگ شهرت و پورنوگرافی فقر/ ۲۰ دیماه/۹۹
فرهنگ شهرت و پورنوگرافی فقر - ۹۹/۱۰/۲۰ فرهنگ شهرت سخنرانان : احسان شاه قاسمی/ دبیر نشست: بشیر معتمدی
ادامه مطلبانتصاب دکتر پارسا به عنوان دبیر علمیکاربردی گروه توسعهی پژوهش قرآنی
ادامه مطلب
دکتر قبادی: انتخاب دکتر پاکتچی، باعث افتخار پژوهشگاه است گالری
دکتر قبادی: باید خداوند متعال را شاکر باشیم و افتخار کنیم که عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به عنوان سفیر و نمایندهی دائم جمهوری اسلامی ایران در یونسکو معرفی شد. ایشان دانشمندی جامعالاطراف، محققی مسلط و توانمند، متخصص در چندین رشته، صاحب ممارست در پژوهشهای بینرشتهای و دارای تجربه در تحقیقات بینالمللی هستند.// دورکاری از جهتی خوب و از جهتی آفتزاست و باید بهمرور زمان و با بررسیهای بیشتر، آفتهای دورکاری را شناسایی و با آن برخورد کنیم.
ادامه مطلبعلوم انسانی مظلوم واقع شده و تحت هژمونی دیگر دانشها قرار دارد گالری
ز این جهت علوم انسانی مظلوم واقع شده و تحت هژمونی دیگر دانشها قرار گرفته است و ارزشهای بالای فکر و اندیشه و دستاوردهای دانشمندان علوم انسانی آنطور که شایسته است در صدر قرار ندارد و قدردانی نمیشود.// دکتر پورعزت: در جهان آینده، زندگی موفق آدمیان در گرو تقویت جلوههای گوناگون تابآوری است؛ جلوههایی دال بر ضرورت افزایش ظرفیت حکمرانی، بهبود قابلیت شهروندی و خدمتگزاری بیشتر و متعهدانهتر در کاربست هوش مصنوعی در خط مشیگذاری و حکمرانی یادگیرنده است.
ادامه مطلبگزارش نشست «تبیین نظریات تفسیری فضلالرحمان و تأثیر آن بر خوانشهای زنانه از قرآن»
فضلالرحمان و نویسندگان زن متأثر از او بهنوعی با تمسک به رویکردهای نواندیشانه، تلاش کردند تا اول، اقتدار علمای پیشین را متزلزل کرده و روند ثابت تفسیر را متغیر دانسته و با کمک از بازشدن درب اجتهاد بتوانند عدالت جنسیتی را در زمینهی آیات حقوقی و تشریع قوانین در حوزهی زنان، فراگیر کنند.
ادامه مطلبتبیین نظریات تفسیری فضلالرحمان و تأثیر آن بر خوانشهای زنانه از قرآن/ ۱۴ دی ماه/۹۹
تبیین نظریات تفسیری فضلالرحمان و تأثیر آن بر خوانشهای زنانه از قرآن سخنران: نفیسه دانشفرد دبیر: زهره معماری یکشنبه، ۱۴ دی ۹۹
ادامه مطلباستاد پژوهشگاه بهعنوان سفیر و نمایندهی دائم جمهوری اسلامی در یونسکو انتخاب شد
دکتر احمد پاکتچی دانشیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، (عضو هیأت علمی پژوهشکدهی مطالعات قرآنی)، رئیس پژوهشکدهی دانشنامهنگاری این پژوهشگاه و دانش آموختهی رشتهی تاریخ از دانشگاه تهران، مطالعات ادیان و زبانشناسی تاریخی از دانشگاه فارابی آلماتی است که تلاشهای علمی ارزندهای در حوزهی اسلامشناسی، زبانشناسی، تاریخ و مطالعات فرهنگی و قرآنی دارد.
ادامه مطلبدکتر میرشاهولایتی: نوآوری در خلاء ایجاد نمیشود
نوآوری در خلاء ایجاد نمیشود بلکه حاصل همکاری و تعاون است. بهقولی، نوآوری نتیجهی تعاملات شبکهای پیچیدهای از عواملی چون علم، فناوری، یادگیری، تولید، سیاست، فرهنگ، کاربران نهایی محصولات و فرایندهاست. از عبارت اخیر میتوان نتیجه گرفت که نوآوری بهعنوان عنصری ضروری و غیر قابل چشمپوشی در بقای سازمانهای عصر بیست و یکم، به احتمال ضعیف بتواند بهصورت انفرادی، از الف تا ی توسعه یابد و اینجاست که مفهوم نوآوری باز، مطرح میشود.
ادامه مطلبباید بتوانیم سیره و جهت فکری حاج قاسم را بهتر تشخیص بدهیم
ادامه مطلب
انا لله وانا الیه راجعون
اطلاعیهی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی بهمناسبت درگذشت آیتالله مصباح یزدی (ره)
ادامه مطلببازنشر؛ سلطان شگرف، راز آوازه شهید سلیمانی
بازنشر؛ سلطان شگرف، راز آوازه شهید سلیمانی دکتر حسینعلی قبادی بهمناسبت سالگرد شهادت سردار سلیمانی
ادامه مطلبگزارش پنل «کرونا و اثرات ارتباطی آن» گالری
برخلاف اینکه رسانههای چاپی و پخش معتبرترین منبع اطلاعات در مواقع بحرانی مانند بلایای آبشاری هستند، نقش رسانههای خبری از دروازهبانی به دیدهبانی تغییر کرده است و از این طریق حتی آنها محتوای خبری مربوطه را بازنشر داده و به اشتراک میگذارند تا اینکه فقط بر تولید آن متمرکز شوند
ادامه مطلب