
اخبار


مواجهه جمهوری اسلامی ایران در خصوص سیاستهای دولت جدیدآمریکا
منطق مواجهه جمهوری اسلامی ایران با آمریکا از نظر رهبر انقلاب؛ دشمن و دشمنشناسی بهصورت کلی و مسئلهی آمریکا و ارتباط و مذاکره با دولت آمریکا بهصورت خاص از پرتکرارترین مطالب در بیانات رهبر انقلاب اسلامی است. محتوای بسیار زیادی در این زمینه از سوی ایشان تولید شده و این بحث از ابعاد مختلفی مورد توجه و تبیین قرار گرفته است. میتوان در یک «تقسیمبندی کلان» مسئلهی ایران و آمریکا و مذاکره و ارتباط جمهوری اسلامی با دولت آمریکا را در اندیشهی رهبر انقلاب در سطح و لایه دستهبندی کرد: - لایهی مبنایی و مکتبی - لایهی تجربهی تاریخی - لایهی سیاسی و دیپلماتیک این موضوع در این سه سطح مورد تحلیل و تبیین حضرت آیتالله خامنهای قرار گرفته و البته وجوه فنیِ چرایی رد ایدهی مذاکره و ارتباط با آمریکا، بیشتر در لایهی سیاسی و دیپلماتیک توضیح داده شده است. پژوهشکده مطالعات سیاسی و روابط بین الملل و حقوق با همکاری گروه پژوهشی مطالعات راهبردی سیاست و امنیت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با توجه به سخنان اخیر حضرت آیت الله خامنه ای در مدل مواجهه و مذاکره با دولت آمریکا نشستی را برگزار خواهد کرد با موضوع مواجه جمهوری اسلامی ایران در خصوص سیاستهای دولت جدیدآمریکا
ادامه مطلب
بررسی مناسبات فقها و صوفیان در نیمه اول عصر صفویه
پیوستگی دین و دولت در حکومت صفویه (۱۱۳۵- ۹۰۷ ق.)، سبب شده تعامل دو نهاد دینی و سیاسی و چگونگی آن از مسائل مهم پژوهش این دوره باشد در این خصوص پژوهشکده مطالعات سیاسی و روابط بین الملل با همکاری گروه پژوهشی راهبردی سیاست و امنیت برای واکاوی این مسئله در بعدهای گوناگون سلسله نشستهایی را با عنوان کلی دین و دولت در عصر صفویه برگزار خواهد کرد.
ادامه مطلب
روابط ایران و ترکیه در پرتو تحولات سوریه پس از اسد/محمد فرازمند
ترکیه از همسایگان مهم جمهوری اسلامی ایران محسوب میشود. به رغم برخی فراز و نشیبها در مناسبات، حفظ و بهبود روابط با آنکارا همچنان یکی از اولویتهای مهم تهران محسوب میشود. ناآرامیها و بحران داخلی در سوریه از سال ۲۰۱۱ یکی از متغیرهای کلیدی اثرگذار بر روابط ایران و ترکیه بوده و باعث ایجاد مشکلاتی در مناسبات بین طرفین شد. سقوط حکومت بشار اسد و تسلط معارضین بر دمشق، به تغییر شرایط سوریه منجر شده و این تحول برای بازیگران محوری منطقه از جمله ترکیه و ایران پیامدهای خاص خود را دارد. هر چند که ترکیه سقوط حکومت اسد را به عنوان فرصتی برای خود قلمداد میکند، اما تحولات جدید در این کشور چالشهایی را نیز برای آنکارا در پی دارد. در مقابل سقوط حکومت سوریه برای ایران نامطلوب قلمداد شده و از منظر برخی به زیان منافع منطقهای آن تلقی شده است. در چنین شرایطی در حالی که ابعاد سیاسی و اقتصادی مناسبات همچنان برای تهران و آنکارا مهم تلقی میشود، بررسی تاثیرات تحولات سوریه بر روابط دو کشور اهمیت یافته است. در این راستا در این نشست ضمن اشاره به تحولات جدید سوریه و نگرشهای ایران و ترکیه به این تحولات، روابط دو کشور در پرتو شرایط نوین منطقهای مورد ارزیابی قرار میگیرد.
ادامه مطلب
بررسی نقش گروههای تروریستی و حامیان آنها در آینده سوریه
جنگ داخلی سوریه که از سال ۲۰۱۱ آغاز شد و تاکنون جان افراد زیادی را گرفته و میلیونها نفر را آواره کرده، یکی از بحرانهای عمیق انسانی و سیاسی منطقه را رقم زده است. این جنگ، از سال ۲۰۲۰ به یک وضعیت نسبتاً ثابت رسیده بود. در شمال شرق سوریه، نیروهای دموکراتیک سوریه، که بیشتر متشکل از شبهنظامیان کرد و تحت حمایت ایالات متحده هستند، کنترل امور را در دست دارند. در شمال غرب کشور، گروههای مسلح وابسته به ترکیه مدیریت بخشهایی از این منطقه را بر عهده گرفتهاند. سایر مناطق سوریه به عنوان قلمرو تحت حاکمیت بشار اسد شناخته میشود. اما این وضعیت دیگر دوام نیاورده است. گروه تروریستی «هیئت تحریر الشام» (جبهه النصره سابق) که در سال ۲۰۱۷ از القاعده جدا شد، به همراه «ارتش ملی سوریه» که تحت حمایت ترکیه قرار دارد، حملات گستردهای را در حومه غربی حلب آغاز کردهاند. این حملات منجر به تصرف چندین منطقه از جمله روستاها و شهرکهای استراتژیک شده است. در همین حال، نیروهای دموکراتیک سوریه که عمدتاً از شبهنظامیان کُرد تشکیل شده و تحت حمایت آمریکا هستند، در شرق حلب به دنبال گسترش قلمرو خود هستند. پژوهشکده با توجه به شرایط استراتژِیک منطقه و موقعیت حال کنونی سوریه و حامیان تروریست، نشستی با عنوان : نقش گروههای تروریستی و حامیان آنها در آینده سوریه را برگزار خواهد کرد.
ادامه مطلب
ضرورت پژوهش در زمینه فرهنگ شهادت و شهادتطلبی
سخنرانی با ذکر مثالهایی از تاریخ شهادتطلبی ایرانیان با تأکید بر دوره دفاع مقدّس و مقاومت اسلامی (علیه گروههای مسلح تکفیری و صهیونیستی) به اهمیت حفظ منابع و دادههای فرهنگی - اجتماعی تاریخ مذکور و چرایی ضرورت تحقیق درباره آنها اختصاص دارد.
ادامه مطلب
قیام «معنا» در عاشورا
عاشورا محل برآمدن آگاهی و پهنه خیزش معنامندی در زندگی بشر است. رصد مراتب حضور معنا در این حادثه پر اهمیت تاریخی و شیعی وجهه همت ارائه دهندگان این نشست علمی خواهد بود، با توجه به نزدیک شدن به ایام تاسوعا و عاشورا این نشست برای تاریخ پیشنهاد شده تنظیم شده است.
ادامه مطلب
امام خمینی(ره) و دولت تراز انقلاب اسلامی
امام خمینی(ره) و دولت تراز انقلاب اسلامی امام خمینی به عنوان یک اندیشمند، فقیه و فیلسوف، یگانه شخصیتی در تاریخ گسترده و وسیع ایران است که بزرگترین انقلاب تاریخ این سرزمین را رهبری کرد و وسعت تفکر ایشان نه تنها جهان اسلام، بلکه جهان معاصر را تحت تأثیر قرار داد. ایشان که مرجعیت دینی، مرجعیت سیاسی را توأمان عهده دار بود، مردمی ترین رهبر در داخل کشور و حتی در سطح جهان اسلام محسوب میگردد. بنیانگزاری حکومت اسلامی در جهان معاصر و رهبری آن از زمان شکلگیری تا تثبیت و بسط و گسترش نظریه حکمرانی در آن، از بارزترین ویژگیهای علمی و عملی امام(ره) محسوب می شود. در شرایط حساس داخلی، منطقهای و بین المللی و بعد از استقرار ۱۳ دولت در تاریخ حیات جمهوری اسلامی و در آستانه تشکیل چهاردهمین دولت در آن ، بررسی دولت تراز انقلاب اسلامی در اندیشه و عمل امام خمینی به عنوان امری لازم و ضروری جلوه مینماید. بر این اساس نشست حاضر با عنوان امام (ره) و دولت تراز انقلاب اسلامی با حضور اساتید و صاحب نظران به محورهای زیر خواهد پرداخت. امام خمینی(ره) ، دولت انقلابی و نقش مردم امام خمینی(ره) ، دولت انقلابی و مقاومت اسلامی نسبت دولت شهید آیت الله رئیسی با اندیشه های امام خمینی(ره) امام خمینی(ره) و دولت آینده در تراز انقلاب اسلامی
ادامه مطلب
سیاست خارجی قطر در شرایط نوین منطقه ای (با تاکید بر جنگ غزه و روابط با ج.ا.ایران)
قطر به عنوان دولتی کوچک با نقش آفرینی بزرگ در سطح منطقه محسوب می شود. این کشور به رغم آسیب پذیرها به تقویت ظرفیتهای بازیگری خود در عرصه منطقه ای و بین المللی پرداخته است. دولت قطر با تکیه بر ظرفیتهای سیاسی، اقتصادی و رسانه ای خود به نقش آفرینی در روندهای منطقه پرداخته و به خصوص در ایفای نقش میانجیگر در مناقشات مختلف شهرت دارد. با توجه به این مهم در این نشست ضمن تبیین اصول و جهت گیریهای سیاست خارجی قطر در شرایط نوین منطقه ای ناشی از جنگ غزه به بررسی راهبردهای قطر در خصوص این جنگ و روابط آن با جمهوری اسلامی ایران پرداخته می شود.
ادامه مطلب
تبارشناسی نسبت علمای شیعه و صفویه (با تمرکز بر رویکرد عقلی علامه بهابادی)
تبارشناسی نسبت علمای شیعه و صفویان معرف عرصه مهمی برای پژوهش است. به رغم اهمیت به این عرصه پژوهشی کمتر پرداخته شده است. طی این نشست علمی تلاش می شود تا جوانب مهم این مبحث پژوهشی، با تمرکز بر نقش آفرینی علامه ملاعبدالله بهابادی یزدی، به بحث گذاشته شود. مشخصا طی این نشست به وجوه عقلانی رویکرد ملاعبدالله بهابادی پرداخته خواهد شد و جوانب اثرگذاری ایشان، ذیل رویکردی مقایسه ای میان حوزه های علمیه نجف و اصفهان، بررسی خواهد گردید.
ادامه مطلب
بررسی نظریه نقش قبله و مسجد الاحرام در ایجاد صلح و وحدت اسلامی/صداقت ثمرحسینی
ادامه مطلب