نشست گویش بهدینان یزد برگزار شد

۱۷ آذر ۱۴۰۳ | ۰۸:۴۸ کد : ۲۵۹۵۰ خبر و اطلاعیه اخبار
تعداد بازدید:۱۹
نشست گویش بهدینان یزد برگزار شد

نشست گویش بهدینان یزد با سخنرانی دکتر حمیدرضا دالوند، دکتر فرزانه گشتاسب و به دبیری علمی دکتر شاهین آریامنش سه‌شنبه ۲۹ آبان‌‌ماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۰ تا ۱۲ در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد

دوازدهمین نشست نقد و بررسی کتاب‌های ایران‌شناسی و زبان‌شناسی، ۲۹ آبان ۱۴۰۳ در سالن ادب پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد. این نشست به بررسی کتاب واژه نامه گویش بهدینان شهر یزد اختصاص داشت که به تازگی جلد چهارم آن نیز منتشر شده است. دبیر این نشست را دکتر شاهین آریامنش بر عهده داشت و سخنرانان جلسه دکتر حمیدرضا دالوند و دکتر فرزانه گشتاسب بودند.
دکتر آریامنش با بیان اهمیت و جایگاه فرهنگ‌نویسی و برشمردن سابقه تدوین فرهنگ واژه‌های گویش بهدینان توسط جمشید سروشیان و کیخسرو کشاورز، از ارزشمندی کار سترگ دکتر کتایون مزداپور در تدوین واژه‌نامه گویش بهدینان قدردانی کرد و یادآور شد: در دهه هفتاد دو‌ جلد از این کتاب را پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به چاپ رسانده است. در سال‌های اخیر نشر هیرمبا با تجدید چاپ‌جلدهای اول و دوم، جلدهای سوم و چهارم آن را منتشر کرده است و ‌پنجمین و آخرین جلد این کتاب نیز در سال آینده به چاپ خواهد رسید.
دکتر حمیدرضا دالوند نیز در ابتدای سخن با اشاره به ارجمندی مقام دکتر مزداپور و کار بزرگ ایشان در تدوین چنین فرهنگ پر بار و بزرگ، گفت: «دکتر مزداپور یک انسان آرمانی در فرهنگ ایرانی است، انسانی که تجلی ذات خداوند و تجلی درستی و اشه است
دکتر دالوند در ادامه از اهمیت کتاب در جامعه زرتشتی سخن گفت و از رادمردانی چون اردشیر خاضع، کیخسرو راستی و رشید شهمردان که در گسترش فرهنگ ایرانی همت گماشتند، قدردانی کرد. وی در سخنان خود گفت: «در سنت زرتشتی کتاب فراتر از نگاه امروزی به آن است. کتاب در بین زرتشتیان همچون رسانه و تاریخ عمل نمود. زرتشتیان پدیده‌ای داشتند به نام «نامگانی» که هرگاه عزیزی را از دست می‌دادند به نامگانه او کتاب به چاپ می‌رساندند.»

دکتر دالوند همچنین سوابق بهنام مبارکه مدیر نشر هیرمبا را برشمرد و گفت: از جمله کارهای ارزشمند آقای مبارکه طراحی فونت‌های اوستایی، پهلوی، میخی و دیگر خطوط باستانی بر روی نرم‌افزار کامپیوتری بود که پژوهشگران را از چاپ این‌گونه کتاب که با دست می‌نوشتند بی‌نیاز کرد. تجربه ۴۵ ساله ایشان در عرصه علمی چاپ در کتاب واژه‌نامه گویش بهدینان شهر یزد تجلی پیدا کرد و اکنون پس از سال ها فعالیت فنی و مدیریتی در نشر فروهر از سال ۱۳۹۶ نشر هیرمبا را راه‌اندازی کرده و در این مدت کوتاه کارنامه قابل قبولی را در زمینه چاپ کتاب برجا گذاشته است که نشان از شیفتگی وی به کتاب است.

دکتر فرزانه گشتاسب دیگر سخنران این نشست با قدردانی از کوشش‌های دکتر مزداپور و بهنام مبارکه به بررسی کتاب واژه‌نامه گویش بهدینان شهر یزد پرداخت. ابتدا از اهمیت و ارزشمندی این کتاب سخن گفت و در بیان ویژگی این کتاب اظهار کرد: «این کتاب منبع مهم فرهنگ شفاهی زرتشتیان به شمار می‌رود. مثال‌هایی که در این کتاب حجیم آمده ما را با پوشاک، آیین‌ها، ضرب‌المثل‌ها، خوراکی‌ها و اصطلاحات زبانی زرتشتیان آشنا می‌کند»

دکتر گشتاسب دومین‌ ویژگی کتاب را بیان وجود ۲۸ گونه از گویش‌های زرتشتیان عنوان کرد و سومین ویژگی کتاب را ذکر مثال‌هایی که واژگان کهن را در خود جای داده است، برشمرد.


نظر شما :