گزارش مراسم افتتاحیه هفته پژوهش پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
مراسم افتتاحیه هفته پژوهش سال 24 آذرماه 403، در ساختمان پژوهشکده دانشنامهنگاری پژوهشگاه و در جمع برخی از اعضای هیئت علمی و کارشناسان با سخنان دکتر موسی نجفی، رئیس پژوهشگاه، برگزار شد.
دکتر نجفی از این زاویه که هفته پژوهش تنها یک نماد است، امر پژوهش را بر همه اعضای هیئت علمی پژوهشگاه ضروری دانست و گفت، برخلاف دانشگاهها که ممکن است پژوهش در آنها اولویت نباشد، پژوهشگاهها باید به موضوع پژوهش بپردازند.
دکتر نجفی در ادامه به ارتباط «علوم انسانی» و «تمدن» ذیل نامگذاری این هفته با عنوان «جهش علوم انسانی و تمدنزدایی» اشاره کرد و گفت: «فاصله بین فرهنگ و تمدن، فاصله دانی و عالی است؛ اگر سر یک خط فرهنگ باشد، آخرش تمدن است و مسلماً برای شکلگیری این اعتلاء و ارتقا، علوم انسانی نقش مهمی ایفا میکند».
دکتر نجفی در ادامه بحث تمدن و علوم انسانی، یکی از وظایف اساسی علوم انسانی را در شرایط کنونی ایجاد امید و انگیزه قلمداد و اشاره کرد: «خود این که بگوییم آینده یک آینده تمدنی است، نشان از امید دارد...، به این معنا که فردای ما بهتر از امروز ماست».
پس از سخنرانی رئیس پژوهشگاه، دکتر آزیتا افراشی، رئیس هیئت ممیزه پژوهشگاه، به طرح کلان «استعمارشناسی در ایران» اشاره کرد و خلاصهای از کتاب و طرح پژوهشی خود با عنوان نظریهپردازی پسااستعماری از منظر زبانشناسی را در قالب تصاویری برای علاقهمندان شرح داد.
در ادامه دکتر محسن بهلولی، معاون پژوهشکده دانشنامه.نگاری، از اینکه اولین روز هفته پژوهش در پژوهشکده دانشنامهنگاری رقم خورده است ابراز خوشحالی کرد و ضمن اشاره به زمان تأسیس بنیاد دانشنامهنگاری در دهه ۷۰ شمسی و مؤسس آن یعنی شادروان استاد احمد بیرشک، تألیف و تدوین و ترجمه قریب به 80 عنوان دانشنامه را محصول باارزشی برای بهرهمندی همه محققان برشمرد.
در ادامه تنی چند از سردبیران نشریات پژوهشگاه، گزارشهایی از روند روبه رشد مجلات پژوهشی خود ارائه دادند. دکتر فوزی، سردبیر نشریه جستارهای سیاسی معاصر، دکتر طاهره کمالی-زاده، سردبیر نشریه حکمت معاصر، دکتر علیرضا منجمی، سردبیر نشریه پژوهشهای علمودین، (و به نمایندگی از طرف نشریه فلسفه علم، به سردبیری دکتر علیرضا منصوری) ابراز امیدواری کردند با توجه به ثباتی که برای مجلات در عرصه داخلی بهوجود آمده، مناسب است نشریات بهسمت ثبت در پایگاههای بینالمللی از جمله اسکوپوس (Scopus) جهتدهی شوند.
پس از گزارشهای نشریات، دکتر مهدی معینزاده، معاون پژوهشی، به ایراد سخن پرداخت. وی با تکیه بر شعار هفته پژوهش امسال که علوم انسانی و تمدن را درکنار هم قرار داده است، برای دستیابی به مفهوم واقعی تمدن از واژهای یونانی با عنوان پُیِستیس (pɪstɪs/ Πίστις) کمک گرفت و اشاره کرد: «پُیِستیس در یونانی بهمعنای «ساختن» همراه با حسننیت، اطمینان، و اعتماد است؛ ساختنی که در آن معنایی متصور باشد. مانند ساختن یک برج مسکونی که باید حامل معنای آرامش، سکونت، و...، باشد؛ در غیر اینصورت ساختن هست ولی دیگر پُیِستیس نیست. تمدنی هم که حاوی معنای پُیِستیس نباشد در حقیقت تمدنی که ما میخواهیم، نیست».
سپس دکتر عبدالرحمن حسنیفر، مدیر کتابخانههای پژوهشگاه، ضمن ارائه گزارشی آماری از تعداد کتابهای کتابخانههای پژوهشگاه، ذیل ارتباط بین مدیریت دانش و کتابخانه اشاره کرد و گفت: «بحث مدیریت دانش چهار بخش دارد که عبارت است از 1.ذخیره و تهیه و سازماندهی دانش؛ 2.اشتراک دانش؛ 3.به-کارگیری و کاربست دانش؛ 4.خلق و نوآوری در دانش؛ که حوزه کتابخانه به دو مورد اول برمیگردد». ایشان ضمن تشکر از آقای دکتر نجفی در خصوص فراهم شدن مقدمات راهاندازی کتابخانه دیجیتال، این امر را مهمترین هدف مدیریت کتابخانه قلمداد کرد و خرید نرم¬افزار جدید و نیز آغاز تهیه و تأمین منابع را ازجمله راهبردهای رسیدن به این هدف برشمرد.
دکتر فرهاد زیویار، رئیس مرکز امام علی (ع)، بهعنوان آخرین سخنران، آغاز شکلگیری این مرکز را به سال 1379، که با نام مبارک امام علی (ع) نامگذاری شده بود، ارجاع داد و ضمن تقدیر از همه رؤسای پیشین مرکز در ۲۳ سال گذشته، از دکتر مهدی گلشنی، بهعنوان مؤسس مرکز و کتابخانه امام علی (ع) به نیکی یاد کرد و انتقال مرکز و کتابخانه آن به محل دانشنامه را فصل جدیدی در مدیریت این مرکز قلمداد کرد و از همه اعضای پژوهشگاه بهعمل آورد تا در برگزاری کنگرهای با موضوع امام علی (ع) که بهزودی موضوع آن در شورای پژوهشی طرح خواهد شد، مشارکت کنند./پایان
نظر شما :