گزارش نشست هم‌اندیشی «پژوهشگاهیان و آینده پژوهشگاه»

۱۴ مهر ۱۴۰۳ | ۱۳:۴۵ کد : ۲۵۷۵۰ خبر و اطلاعیه گزارش نشست‌ها
گزارش نشست هم‌اندیشی «پژوهشگاهیان و آینده پژوهشگاه»

نشست هم‌اندیشی «پژوهشگاهیان و آینده پژوهشگاه؛ مدیریت پژوهشگاه و تبیین شاخصه‌های مطلوب با به‌کارگیری خرد جمعی» روز دوشنبه نهم مهرماه 403، به همت معاونت کاربردی‌سازی علوم انسانی و فرهنگیِ پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد.
 در این نشست حاضرین در نشست به ارائه نظرها و دیدگاه‌های خود درباره موضوع نشست پرداختند.
در این هم اندیشی به دو بخش از مسائل کلان مدیریتی پژوهشگاه پرداخته شد و همکاران نظرات خود را با شرح زیر اعلام کردند:
الف: آسیب‌شناسی مدیریت پژوهشگاه در 20 ساله گذشته که محورهای اصلی آن عبارتند از:
* تأکید وزارت علوم برای تعیین رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، از استادان خارج از بدنه پژوهشگاه
* پیامدهای زیان‌بار انتخاب رؤسای (خارج از پژوهشگاه با پیشینه آموزشی) باوجود برخی فعالیت‌های مثبت آنها که می‌توان ازجمله این پیامدها به این موارد اشاره کرد:
*  به‌واسطه غلبه رویکرد آموزشی، به تحقق اهداف پژوهشی (و مأموریت‌های سازمانی) صدمه وارد شد. نگاه از بالا به پایین، تبعیض و بی‌عدالتی را در محیط پژوهشی تسری داد
* ارتقاء اعضای داخلی با ورود افراد بیرونی و موقت از دانشگاه‌های دیگر (مشاور، معاون و کارشناس) نادیده گرفته و این امر باعث سرخوردگی و ناامیدی کارکنان و اعضای هیأت علمی شد.
* تدوین دستورالعمل‌ها و آیین‌نامه‌ها و برنامه‌های میان‌مدت و بلندمدت جهت ارائه کارنامه پربار به وزارتخانه و حتی تغییر ساختار پژوهشگاه شاید به‌منظور نزدیکی بیشتر با محیط آموزشی و دانشگاه، رغبت اعضای هیأت علمی را برای داشتن چشم‌اندازهای وسیع‌تر در عرصه پژوهشی کاهش داد و به روزمرگی در امر پژوهش بسنده شد. همچنین کارشناسان پژوهشی که پیش از آن به‌عنوان دستیار پژوهشی به امور پژوهشی می‌پرداختند با تغییر ساختار به‌عنوان «ابواب جمعی اداری» تبدیل شدند.

ب: یشنهادها و شاخص‌ها برای انتخاب رئیس
* اهمیت گفت‌و‌گو و استفاده از خرد جمعی در مسائل اصلی پژوهشگاه مانند انتخاب رئیس
* اهمیت پردازش مسائل داخلی در محیط پژوهشی
* آسیب‌های رویکرد جناحی و سیاسی در تصمیمات کلان پژوهشگاه
* انتقاد به اقدامات جمع اندکی به‌عنوان نماینده کلیت پژوهشگاه
* انتقاد به تسری اطلاعات سلیقه‌ای و فردی از پژوهشگاه به مسئولین وزارتخانه
* کفایت بلوغ اعضای پژوهشگاه برای تعیین آینده خود
* نادیده گرفتن عملکرد روادارانه رئیس پژوهشگاه در مسائل مختلف داخلی و حتی فعالیت‌های اعضای خارج از پژوهشگاه، چنان‌که در بزنگاه‌های سیاسی کشور در مقایسه با سایر مراکز دانشگاهی و پژوهشگاه‌ها، از اخراج و تعلیق همکاران خودداری شد.
* نقد عملکرد بخش‌های مالی و اداری و تأثیر آن در رویکرد اعضا به سیاست‌های ریاست پژوهشگاه
* نقد ریاست پژوهشگاه در خصوص نپرداختن به موضوع تمدن اسلامی
* استفاده از الگوی انتخاب ریاست پژوهشگاه از میان نامزدهای واجد شرایط داخلی، طبق تجربه دوران پیش از انقلاب
* در نظرگرفتن منافع عموم پژوهشگاهیان برای انتخاب ریاست پژوهشگاه
* شایسته‌سالاری به‌عنوان مؤلفه اصلی انتخاب رئیس پژوهشگاه به‌جای تمامیت‌خواهی
*  بهره‌گیری از پرسش‌نامه تراز با هدف استفاده از آراء و نظرات
* اهمیت داشتن چشم‌انداز روشن برای آینده به‌جای ماندن در گذشته
* پیشنهاد برگزاری جلسات ماهانه با ریاست و هیأت رئیسه پژوهشگاه
* تبیین شاخص بر اساس آزاداندیشی پژوهشی و مبتنی بر قوانین کلان کشور.
در پایان جلسه گزارش‌های اجمالی در خصوص عملکرد سه سال گذشته منتهی به 1403 از جمله پرداخت 14 میلیارد تومان بدهی قبلی، احیاء املاک و اموال از دست‌رفته پژوهشگاه با پیگیری‌های حقوقی و قضائی، رشد سه برابری بودجه پژوهشگاه، نوسازی فضاهای پژوهشگاه، تصویب آیین‌نامه جدید در حوزه طرح‌های متنوع و جامع برای پژوهش‌های موظف، به‌روز شدن پرونده‌های تبدیل وضعیت‌های جذب که از گذشته باقی مانده بود و ادامه روند بررسی‌ها تا مرداد ماه سال جاری برای پرونده‌های متعدد مؤسسات و نهادهایی که پژوهشگاه به‌عنوان معین آنها انتخاب شده است، رشد کمی‌وکیفی بخش تحصیلات تکمیلی چه در زمینه راه‌اندازی رشته‌های جدید و چه تأمین معوقات سال‌های گذشته استادان و ...
 با امید به تداوم جلسات گفت‌وگو جهت رسیدن به شاخص‌های اساسی تعیین رؤسای آینده پژوهشگاه./پایان

کلیدواژه‌ها: نشست هم‌اندیشی «پژوهشگاهیان و آینده پژوهشگاه؛ مدیریت پژوهشگاه و تبیین شاخصه‌های مطلوب با به‌کارگیری خرد جمعی