گزارش مراسم تقدیر از سرکار خانم نسترنحاجیزاده سابق به مناسبت بازنشستگی ایشان
مراسم تقدیر از سرکار خانم نسترنحاجیزاده سابق به مناسبت بازنشستگی ایشان

ابتدا آقای دکتر مهدی بنایی جهرمی رئیس محترم پژوهشکدة دانشنامهنگاری با اشاره به مناسبتهای در پیش رو؛ ضمن تبریک ولادت با سعادت امام حسن مجتبی علیه السلام، و تسلیت شهادت حضرت مولا امیرالمومنین علی علیه السلام، فرا رسیدن شبهای عظیم قدر را تبریک گفتند و رقم خوردن بهترینها را برای همکاران آرزو کردند. ایشان با ذکر چند بیت از غزل جناب مولوی با مطلع:
تدبیر کند بنده و تقدیر نداند تدبیر به تقدیر خداوند نماند
بر اهمیت فراوان شبهای قدر تاکید کردند. سپس به ذکر این حدیث نبوی پرداختند: «اول العلم معرفه الجبار، و آخر العلم تفویض الامر الیه».
سرآغاز علم، شناخت خداوند جبّار و سرانجام آن واگذاری همة امور به او است. خلاصه اینکه هر مقدار که ما این معرفت را بیشتر دریابیم، بیشتر خود را واگذار میکنیم و قدرِ قدر برای ما بالاتر میرود و اندازة شب قدر برای ما وسعت مییابد. ایشان همچنین فرا رسیدن نوروز، عید همیشگی ایرانیان را پیشاپیش تبریک گفتند و راه غلبه بر سختیها و عسرتهای موجود در جهان کنونی را گشودگی در هستی خود ما و بخشندگی و اعتلای در وجودمان دانستند.
چو غنچه گرچه فروبستگیاست کار جهان تو همچو باد بهاری گره گشا میباش
ایشان با بهرهگیری از این مقدمه، به موضوع تقدیر از همکار گرامی سرکار خانم نسترن حاجیزاده سابق در آستانه بازنشستگیشان رسیدند و عملکرد خانم حاجیزاده را نمونة خوبی برای همین موضوع اعطای وجود و هستی دانستند. و اینکه هر انسانی باید راهی طولانی را طی کرده باشد تا بتواند مانند خانم حاجیزاده، کارِ از سر لطفش را وظیفه خود بداند و با آغوش باز اعطا کند و ببخشد.
بخشش به این معنا که هم از یکدیگر بگذریم، و معنای دوم آن اینکه برای گرهگشایی از کار دیگران، از خودمان بگذریم از خودمان مایه بگذاریم و اعطا کنیم. همة ما این شیوه را در وجود سرکار خانم حاجیزاده بارها و بارها دیدهایم.
سپس آقای دکتر محسن بهلولی فسخودی، معاون محترم پژوهشکده، گذرا و مختصر از عناوین مجموعهفعالیتهای پژوهشی یکسال گذشتة پژوهشکده نام برد. ایشان نخستین رویداد پژوهشی سال ۱۴۰۳ را تعریف شدن کلانطرح استعمار در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی دانست و اینکه پژوهشکدة دانشنامهنگاری بیشترین همکاری را در این طرح داشته است. چندتن از همکاران پژوهشکده، ترجمهها و تألیفهایشان در جریان این طرح منتشر و در اواسط سال جاری رونمایی شد. رویداد دوم برگزاری پربار هفته پژوهش در پژوهشکده با حضور جناب آقای دکتر موسی نجفی رئیس محترم پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی بود. مورد سوم آماده شدن نسخة ماکت اثر فاخر و ارزنده دانشنامة محیط زیست در ماه گذشته بود که کار مشترکی است بین پژوهشکدة ما و سازمان انرژیهای نوین و سازمان انرژی اتمی. .همچنین، جلد سوم «ادبیات جهان» و اثر درجه یک و ارزندة «دانشنامة فرش» در حال آمادهسازی پیش چاپاند. در طی سال گذشته، چند نفر از همکارانمان در ابعاد ملی پژوهشگران برتری شدند و افتخاراتی کسب کردند، از جمله سرکار خانم دکتر آزیتا افراشی و جناب آقای دکتر محمدعلی سلمانی ندوشن پژوهشگران پراستناد در حوزة تخصصی خودشان شدند، همچنین سرکار خانم دکتر مهلا آرینپور که رسالة دکتری ایشان، نامزد جایزة فارابی بود، و جناب آقای مسعود امیرخانی که نامزد جایزة ادبی جلال بودند. در سال جاری، چند نفر از اعضای هیئت علمی ما نیز موفق به چاپ کتابهای ارزنده خود شدند. برگزاری مراسم بزرگداشت سیوسومین سالگرد تأسیس بنیاد دانشنامة بزرگ فارسی یا پژوهشکدة دانشنامهنگاری کنونی و نکوداشت استاد فقید احمد بیرشک، اتفاق بسیار مثبت دیگری است که از مرحلة ایده تا عمل با چالشهایی مواجه بود ولی خوشبختانه کادر پویای اداری ما با مدیریت جناب آقای جعفری و همکاری سرکارخانم دکتر مریم علینژاد از بخش پژوهش، توانستند اجرای آن را سروسامان دهند و رویدادی واقعاً آبرومند را با کمک همة ارکان پژوهشکده، شامل اعضای هیئت علمی، پژوهشگران و سایر کارکنان رقم زنند..مورد بعدی برگزاری حلقههای مطالعاتی است که رئیس محترم پژوهشگاه از چندماه پیش آن را مطرح ساختند و باز هم پژوهشکدة ما با دو حلقه مطالعاتی در این رویداد مشارکت داشته است. بحثهای بسیار جذاب تئوریک یا نظری و مبنایی صورت گرفت که قابلیت انتشار بهصورت اثری مجزا را دارد. «دانشنامة مطالعات ورزشی» پژوهشکده نیز در داوریها شایستة تقدیر اعلام شد. آخرین مورد هم روزآمدسازی سایت پژوهشکده است که به سرپرستی آقای دکتر مولایی و همکاری سرکار خانم دکتر افسانه زارعی صورت پذیرفته است.
پایگاه دادهها (سایت) جامع علوم انسانی پژوهشکدة دانشنامهنگاری نیز در مراحل طراحی است. ایدة آن این است که فعلاً کل نوشتارهای تولیدشدة پژوهشکده در حوزة علوم انسانی روی این سایت بارگذاری شود و سایر پژوهشکدههای پژوهشگاه هم با ارسال مطالب خودشان بر غنای آن بیفزایند. امیدواریم این سایت به پایگاهی شاخص و مرجع در زمینة علوم انسانی تبدیل شود.
تشکیل گروهی با عنوان خانوادة پژوهشکده به سرپرستی سرکار خانم دکتر مهلا آرینپور، یکی از اتفاقاتی است که جناب آقای دکتر بنایی جهرمی رقم زدند و محملی خواهد بود برای برقراری پیوند نزدیکتر و عاطفیتر پژوهشکده با خانوادة اعضا و همکاران.
ایشان در خاتمه فرا رسیدن نوروز و سال نو را پیشاپیش تبریک گفتند.
سپس سرکار خانم دکتر آزیتا افراشی، ضمن بیان اطلاعاتی در مورد نوروز و اینکه تجربه و احساس زیستن ایرانیان در نوروز و بهار بازتاب فراوانی در ادبیات فارسی دارد، به سیزده کشوری اشاره کردند که امروزه نوروز را جشن میگیرند و با محوریت ایران، عضو گروه نوروز در سازمان یونسکو هستند و این آیین را در ۸ مهر ۱۳۸۸ بهمنزلة میراث فرهنگی جهانی ثبت کردند. در همان سال در تقویم سازمان ملل متحد بیست و یکم مارس یا همان اول فروردین ماه با عنوان روز جهانی عید نوروز با ریشة ایرانی به ثبت رسید. این سیزده کشور عبارتاند از: جمهوری اسلامی ایران، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، قزاقستان، قرقیزستان، افغانستان، پاکستان، هند، ترکیه، عراق و مغولستان..البته در پاکستان فقط بلوچها، در هند فقط پارسیان زرتشتی، در عراق کردها، و در مغولستان قزاقها هستند که نوروز را جشن میگیرند. انطباق شروع بهار با شروع سال ویژگی فوقالعادة تقویم ایرانی به شمار میآید که البته فقط در ایران و افغانستان رسمیت دارد. وی افزود، در میان انواع تبریکات نوروزی که در ادبیات فارسی به چشم میخورد ، عبارت «نوروزتان پیروز» همیشه برای خود من جای سؤال بود. در شاهنامه، نوروز بهمنزلة آغاز فرمانروایی اسطورهای جمشید و پیروزی او بر دیوان (دیو تاریکی، دیو جهالت، دیو خشونت) و شکلگیری اسطورة سرزمین ایران عنوان شده است. در اندیشه هموطنان کُرد جشن نوروز سالروز قیام کاوه آهنگر و پیروزی او بر ضحاک است. در اینجا ضمن تبریک فرا رسیدن سال ۱4۰۴، امیدوارم نوروز، پیروزی تکتک ما بر جهالت و خشونت درونمان باشد، امیدوارم بازنشستگی، نوروزی در زندگی همکار عزیزمان سرکار خانم حاجیزاده باشد. ایشان فردی بسیار پرتوان، باهوش، خوشفکر، و دوستی امن، صادق و بلندنظر هستند و تا ابد در قلب و ذهن ما جا دارند.
بعد از آن جناب آقای دکتر اصغر اسمعیلی با تفألی بر حافظ، سخنان خود را با این مطلع آغاز کردند:
دوش با من گفت پنهان کاردانی تیزهوش کز شما پنهان نشاید کرد سِرّ می فروش
و در ادامه ضمن قدردانی از زحمات بیستوهفت سالة سرکار خانم حاجیزاده، با اشاره به پسوند «سابق» در انتهای نام خانوادگی ایشان، گفتند که خانم حاجیزاده «سابق» نیستند بلکه همانند دیگر همکارانی که پیش از این از مجموعة ما رفتهاند، وجودشان و نشانههایشان و رد و اثرشان در اینجا موجود است و در کنار ما خواهد ماند. چه آنهایی که بازنشسته شدهاند و رفتهاند، و چه آنهایی که به رحمت الهی رفتهاند، ازجمله جناب آقای غلامرضا هوشمند فینی و جناب آقای دکتر سید محمدکاظم نائینی همراه ما هستند. چه آثار قلمیشان، چه آثار قدمیشان، و چه خاطرههایی که از آنها داریم.
ایشان در خاتمه از زحمات رئیس و معاون محترم پژوهشکده، همچنین سرکار خانم دکتر مریم علینژاد و سرکار خانم نصرتی، جناب آقای جعفری و سایر همکاران درخصوص برگزاری سالگرد تأسیس پژوهشکدة دانشنامهنگاری و نکوداشت استاد احمد بیرشک تشکر کردو با این بیت از فردوسی ، فرارسیدن نوروز را به همکاران شادباش گفت:
همه ساله بخت تو پیروز باد شبان سیه بر تو نوروز باد
در اینجا سرکار خانم دکتر زارعی با قرائت متنی از سوی همة همکاران، خطاب به سرکار خانم نسترن حاجیزاده از زحمات و تلاشهای بیدریغ و صادقانه، تعهد و مهربانی، صبوری و خوشرویی ایشان تقدیر و تشکر کرد، و سخن را با آرزوی بهرهمندی خانم حاجیزاده از ایامی سرشار از سلامتی، شادی و آرامش در این مرحله جدید از زندگی، به پایان برد.
در ادامه، آقایان دکتر مهدی بنایی جهرمی و دکتر محسن بهلولی فسخودی و سرکار خانم دکتر آزیتا افراشی، تقدیرنامه و لوح یادبود سرکار خانم نسترن حاجیزاده را به ایشان تقدیم کردند.
همچنین از سرکار خانم ربابه ابوطالبی از بخش انتشارات پژوهشگاه، خانم طاهره خیرخواه و جناب آقای دکتر آریامنش؛ و پس از آن از فرزندان همکاران پژوهشکده خانم مطهره حسینی، آقایان عرفان سبزیپور، محمدامین شهروی، امیرعلی عسکری، که در مسابقة عکاسی برنده شده بودند؛ همکاران پژوهشکده، سرکار خانم دکتر مریم علینژاد، سرکار خانم دکتر نازیلا دریابی، سرکار خانم دکتر مهلا آرینپور، سرکار خانم گوهر نصرتی، سرکار خانم نسترن حاجیزاده، سرکار خانم لیزا افشار، سرکار خانم زهرا نخبه، سرکار خانم زهرا مجاور، سرکار خانم شیده شهریاری، سرکار خانم مهبد طهرانی، سرکار خانم زهره دهقانی، سرکار خانم دکتر افسانه زارعی، جناب آقای دکتر اصغر اسمعیلی، جناب آقای دکتر مسعود رضایی، جناب آقای دکتر محمدعلی سلمانی ندوشن، جناب آقای دکتر محسن بهلولی فسخودی، جناب آقای دکتر وحید قهرمان، جناب آقای دکتر محمد مولایی قلیچی، جناب آقای مهدی جعفری، جناب آقای مهرداد سرمدی، جناب آقای مهدی فریدنی، جناب آقای مسعود امیرخانی، جناب آقای عباس حسینی، جناب آقای حمید الیاسی، جناب آقای علی کشتهگر، جناب آقای ابوالفضل گرشاسبی، جناب آقای مرتضی علیپور، و جناب آقای مجتبی پاسبانی، ضمن اهدای لوح، تقدیر به عمل آمد.
نظر شما :