مطالعهای دربارهٔ نظرهای فلسفی ابنسینا و ملاصدرای شیرازی منتشر شد
کتاب مطالعهای دربارهٔ نظرهای فلسفی ابنسینا و ملاصدرای شیرازی که شامل مقالههایی از استادان کشورهایی چون ایران، تونس، عراق، مصر، فرانسه و آلمان است با مشارکت آکادمی علوم تونس (بیت الحکمه) و پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در 520 صفحه منتشر شد.
این کتاب که به کوشش مقداد عرفه منسیه منتشر شده، دارای دو بخش عربی و لاتین (انگلیسی و فرانسوی) است که در آن تلاش بر این بوده است که فلسفهٔ اسلامی به عنوان سنت اندیشهای پویا در عالم معاصر و در مواجهه با نحلههای دیگر فلسفی در سطح جهان اسلام و دنیا مورد بحث قرار گیرد.
نخستین مقاله این کتاب به قلم هشام جیعط متفکر و اندیشمند معاصر عرب نگاشته شده است که به بررسی جایگاه فلسفه اسلامی در بستر تفکر انسان میپردازد. در کنار آن مقولاتی از قبیل فلسفه ابنسینا و رابطه آن با سنت فکری معتزله، و وحدانیت واجبالوجود در فلسفه ابنسینا، و همچنین بررسی تطبیقی فلسفه سینوی با تفکر صوفی مورد بحث و بررسی پژوهشگران قرار گرفته است.
همچنین، نویسندگان و پژوهشگران ایرانی در این بخش مباحث ارزندهای را مطرح کردهاند که از جمله مقالهای از دکتر صادق رمضانی رایزن فرهنگی ایران در تونس نیز با عنوان «سیر تطور فلسفهٔ اسلامی از بوعلی تا ملاصدرا» در این مجموعه منتشر شده است. علاوه بر این، مهدی دهباشی استاد فلسفهٔ دانشگاه اصفهان به مقایسهٔ نظریهٔ ملاصدرا و انیشتن دربارهٔ طبیعت ماده و پیامدهای آنها پرداخته است. همچنین موضوعهایی چون از تاثیر ابن سینا بر فلسفهٔ اسلامی پس از خود و نسبت آن با اندیشههای چون معتزله و صوفیگری تا بحث دربارهٔ وجود معاد نزد ابنسینا و ملاصدرا و الهیات، و همینطور بحث دربارهٔ نتایج مدنی و اجتماعی اندیشههای این دو نفر نیز در این بخش مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
علاوه بر این، در بخش لاتین، در بخش میراث سینوی، مقالههایی دربارهٔ وحدت وجود از نگاه ابن سینا و همچنین مقالهای در زمینه آموزههای پزشکی ابن سینا و نسبت آن با فلسفه دیده میشود.
بخش دوم، مقایسهٔ ملاصدرا و ابن سیناست که مقالههایی از پروفسور ژول ژانسن از فرانسه و دکتر سیدحسن حسینی و دکتر محمد سعیدیمهر از ایران در این بخش وجود دارد.
همچنین، دکتر رضا اکبری به بررسی «ملاصدرا و مسئلهٔ اذهان دیگر» پرداخته و در پایان دکتر حمیدرضا آیتالهی به مقایسهٔ اندیشههای کانت و ملاصدرا پرداخته است.
این کتاب حاصل یکی از فعالیتهای بینالمللی و اسلامی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، با صفحهآرایی و طرح جلد مناسب در سال 2014 در شمارگان 1000 نسخه منتشر شده است.
نظر شما :