گزارش یک نشست: 10 فرمان الگوی زیست مسلمانی

۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۲ | ۲۱:۱۲ کد : ۶۴۰۴ خبر و اطلاعیه
تعداد بازدید:۲۲۹۶
گزارش یک نشست: 10 فرمان الگوی زیست مسلمانی

نشست علمی «الگوی زیست مسلمانی بر اساس نهج البلاغه» دوشنبه 23 اردیبهشت با سخنرانی دکتر دلشاد تهرانی در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد.

دکتر مصطفی دلشاد تهرانی در این نشست گفت: امیرمؤمنان می فرماید که ریشه مشکلات مسلمانان در این است که هر انسان برای خودش مقام خدایی قائل شده به محض اینکه کسی برای خودش الوهیت قائل شود مورد لعن خدا قرار می گیرد و لعن بر او جاری می شود .

وی افزود: در خطبه 160 نهج البلاغه امیر مؤمنان درباره پیامبر و این آیه قرآن که فرمود پیامبر اسوه حسنه است مطلبی درباره پیامبر اکرم آورده اند که پیامبر(ص) برای شما یک الگوی بسنده است بنابراین از پیامبر پاکتان پیروی کنید او نمونه خوبی برای پیروی کردن است. محبوب ترین افراد نزد خدا کسی است که به پیامبرش تأسی کند.

مدیر گروه نهج البلاغه دانشگاه علوم و حدیث شهر ری گفت: در تاریخ اسلام سیره و سنت پیامبر ملاک پیروی افراد قرار گرفته است همچنانکه پیامبر خودش کفشش را پینه می زد سوار الاغ لخت می شد یک نفر را هم سوار ترکش می کرد با سه انگشت غذا می خورد، موهایش را به یک طرف شانه می کردند و عبا به تن می کرد و شمایلش زیبا بود این جزئیات زندگی او که مسلمانان اینها را حفظ کردند، ولی به روح رفتار پیامبر(ص) و سبک زندگی او توجه نکردند. اگر به سیره پیامبر(ص) توجه می کردند قواعد عملی کلی ثابت بر زندگی او را پیدا می کردند. یک قاعده در رفتار پیامبر است و آن ساده زیستی و پارسایی است حالا او با سه انگشت غذا می خورده و یا بر زمین می نشسته امروز دیگر دلیلی ندارد همانگونه رفتار کنیم مهم آن ساده زیستی و پارسایی پیامبر(ص) است.

دلشاد تصریح کرد: آیا می شود قرآن که پیامبر را الگوی حسنه ای برای همه اعصار و همه افراد معرفی کرده است تبیینی از این اسوه نکرده باشد؟ آیا می شود الگویی برای همیشه و برای همه پیدا کرد؟ مسلمانان به حرکات پیامبر خیلی دقت می کردند اما کمتر به قواعد عملی کلی ثابت بر زندگی او و روح رفتار و سبک زندگی ایشان توجه کردند.

وی افزود: زندگی پیامبر(ص) و ائمه معصومین همه یک وحدت رویه دارد و در طول 273 سال(23 سال زمان پیامبر و 250 سال زمان ائمه) یک قاعده ثابت که همه معصومین به آن عمل کرده اند معلوم می شود. تنها ایمان خالی و یا تنها عمل خالی انسان را به جایی نمی رساند بلکه این عمل ایمانی است که انسان را به مقصد همان بهشت است می رساند. ما در زندگی نیاز به الگو و نیاز به یک میزان و ترازو داریم. معمولاً می گویند با عقل خودمان بسنجیم اما فراتر از عقل نیاز است. نیاز به فهم درست احکام اسلای داریم به تعداد انسانها اسلام وجود دارد اما کدام اسلام، اسلام راستین و حقیقی است؟ اسلام تکه تکه هم جوابی که باید بدهد نمی دهد باید کل اسلام را در نظر بگیریم. همه آموزه های قرآن و ائمه معصومین باید با فقه الحدیث و نقد الحدیث استفاده بشود و در کنار آموزه های آنها رفتار شان پالایش شود.

مدیر گروه نهج البلاغه دانشگاه علوم و حدیث شهر ری گفت:نهج البلاغه یک ترجمان مصداقی خوبی از قرآن است، علی(ع) تربیت شده خوب از قرآن است، علی (ع) بهترین تربیت شده پیامبر(ص) است، امام (ره) فرمود پیامبر اکرم آمد همه را علی کند حالا نشد یک بحث دیگر است ولی دلش می خواست همه مثل علی بشوند. اگر همه نهج البلاغه و همه آموزه های امیر مؤمنان را مد نظر قرار دهیم یک الگوی زیست مسلمانی در ده فرمان می توانیم جستجو کنیم. این 10 اصل باید در همه عرصه های زندگی فردی و اجتماعی حاکم باشد و از آن تبعیت کرد.

وی این 10 فرمان را چنین بر شمرد: 1- اصل مرزبانی و حریم داری، 2- اصل پایبندی به کیفیت استخدامی، 3- اصل اعتدال و میانه روی 4- اصل پارسایی 5- اصل تکریم کرامت خود و دیگران 6- اصل پاسداشت حقوق 7- اصل رفق و مدارا کردن در همه حوزه های زیستی 8- اصل صریح بودن و صداقت 9- اصل پایبندی به عهد و پیمان و 10- اصل سلامت.

مدیر گروه نهج البلاغه دانشگاه علوم و حدیث شهر ری از این 10 فرمان اصل مرزبانی و حریم داری را توضیح داد و گفت: حضرت می فرماید: اگر انسانی برای خودش حریم و حرمت قائل نباشد در ازای دادن کرامتت اگر همه عالم را بدهند هم فایده ای ندارد. بهایی جز بهشت برای شما نیست خودتان را کمتر از بهشت ندهید. امیرمؤمنان می فرماید که ریشه مشکلات مسلمانان در این است که هر انسان برای خودش مقام خدایی قائل شده به محض اینکه کسی برای خودش الوهیت قائل شود مورد لعن خدا قرار می گیرد و لعن بر او جاری می شود. زیست مسلمانی یعنی پاسداشت همه حریمها.

دلشاد اظهارداشت: خداوند حرمت مسلمانی را از همه حرمت ها والاتر داشته در گره گاه توحید خداوند حقوق مسلمانان را محکم کرده اگر این حقوق رعایت نشود دینداری معنایی ندارد. یک بیانی است که در نهج البلاغه تأکید شده و مسلمانان کمتر به آن توجه دارند و آن رحمت بر معصیت کاران و گناهکاران است. امیر مؤمنان می فرماید: شکر پاکدامن بودن انسان را وا می دارد که بر معصیت کاران رحمت بورزد چطور مسلمانی جرأت پیدا می کند که برادر ایمانی اش را سرزنش کند اگر کسی گرفتار گناهی شده او بیمار است آیا مسلمانی که عیب جویی برادر ایمانی اش را می کند آیا نمی داند چقدر گناهانش را خداوند پوشانده است.

مدیر گروه نهج البلاغه دانشگاه علوم و حدیث شهر ری گفت: در صحنه نظامی هم حرمت ها باید حفظ شوند در حین جنگ صفین عده ای از اصحاب حضرت امیر به دشمن ناسزا گفتند حضرت بر آشفت و گفت دشنام ندهید حرمت ها را در همه حال حفظ کنید به جای دشنام برای دشمن دعا کنید گفتند ما در حال جنگ با معاویه هستیم دعا کنیم؟ چه دعایی کنیم حضرت فرمود بگویید خداوندا خون ما و دشمنان ما را حفظ کن، بین ما و آنها را اصلاح کن، آنها را از راه باطل برگرداند. این است الگوی زیست مسلمانی کجای دنیا کسی برای دشمنش دعا می کند؟

فایل های ضمیمه

کلیدواژه‌ها: پژوهشگاه ihcs research center پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی


نظر شما :