گزارش نشست «اهمیت امروزین مطالعات فلسفه سدههای میانه در ایران»
نشست «اهمیت امروزین مطالعات فلسفه سدههای میانه در ایران» با سخنرانی دکتر محمد ایلخانی و دکتر بهنام اکبری و با حضور دکتر حسین شقاقی و دکتر مالک شجاعی، 26 آبانماه 403، در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد.
در این نشست ابتدا دکتر اکبری، مترجم و پژوهشگر فلسفه قرون وسطی، ضمن تأکید بر اهمیت موضوع مطالعات فلسفه سدههای میانه در ایران، اشاره کرد: التفات به فلسفۀ سدههای میانه که قرنها در غرب مغفول مانده بود، پس از اواسط سدۀ نوزدهم از سر گرفته شد و عطف توجّه به اندیشۀ این سدهها رونق یافت. پس از عصر روشنگری، در این صد و پنجاه سال اخیر، پژوهشهای گوناگونی دربارۀ این فلسفه انجام شده است، اما همچنان بخشهای بسیاری از آن ناکاویده و پژوهشناشده باقی مانده است. در ایران نیز پژوهش در باب فلسفۀ سدههای میانه تحت تأثیر نقدهای دورۀ روشنگری بوده و این تأثیر تاکنون ادامه داشته است.
دکتر اکبری با طرح این پرسش که «چرا باید فلسفۀ سدههای میانه را بخوانیم و بکاویم و ضرورت آن چیست؟» شرح داد: از حیثی خود این فلسفه درّی گرانبهاست و چه بسیار نظریهها و اندیشههای ناب هست که در آن صید توانیم کرد. از حیثی دیگر نیز پاسخ بدین پرسش میتواند ناظر به گذشته و آینده و به قصدی دیگر باشد. از سویی کاوش این فلسفه میتواند به شناخت سنّت فلسفی خود ما یاریرسان باشد و از سویی دیگر پرتویی افکند بر درک و دریافت فلسفههای معاصر مغربزمین و چه بسا بتواند به ما نشان دهد که چگونه حل، جذب و امتداد اندیشهای از درون بافت فرهنگی کلاسیک و در سنّت به اندیشۀ امروزین فلسفی راه مییابد و گذشته پاینده میماند و زاینده میشود.
تاریخ فلسفه همان فلسفه و تاریخ اندیشه است
در ادامه نشست دکتر ایلخانی، استاد ممتاز فلسفه دانشگاه شهید بهشتی و مؤلف کتاب «تاریخ فلسفه در قرون وسطی و رنسانس» بیان کرد: بازخوانی فلسفه سدههای میانه از این جهت مهم است که نخست، مطالعه بنیانها و اساسهاست. دوم اینکه چون تاریخ فلسفه همان فلسفه و تاریخ اندیشه است و اندیشه قدیم و جدید ندارد و متفکران، فیلسوفان و اندیشمندان همواره بازمیگردند و این به ما بستگی دارد که چگونه آنها را بازخوانی کنیم و دیدگاههایشان را روزآمد سازیم./پایان
پیوند و پوشه شنیداری سخنرانیها(چندرسانهای)
نظر شما :