گزارش دومین پیش‌نشست همایش ملی «بازشناسی چالش‌های رشد اقتصادی در ایران؛ تبیین موانع تولید و به‌سازی راهبردها و سیاست‌ها»

۲۹ شهریور ۱۴۰۰ | ۱۸:۴۶ کد : ۲۱۲۸۹ خبر و اطلاعیه
تعداد بازدید:۱۴۶۶
گزارش دومین پیش‌نشست همایش ملی «بازشناسی چالش‌های رشد اقتصادی در ایران؛ تبیین موانع تولید و به‌سازی راهبردها و سیاست‌ها»


گزارش دومین پیش‌نشست همایش ملی «بازشناسی چالش‌های رشد اقتصادی در ایران؛ تبیین موانع تولید و به‌سازی راهبردها و سیاست‌ها»


دومین پیش‌نشست همایش ملی «بازشناسی چالش‌های رشد اقتصادی در ایران؛ تبیین موانع تولید و به‌سازی راهبردها و سیاست‌ها»، با عنوان «اقتصاد در چشم انداز میراث فرهنگی و گردشگری» با حضور دکتر علیرضا حسن‌زاده، دکتر مریم نعمت طاوسی، دکتر ناصر رضایی اعضای هیأت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و دبیر نشست: دکتر محمدعلی ابوترابی عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، پانزدهم شهریورماه ۱۴۰۰، به‌صورت مجازی برگزار شد.
در ابتدای جلسه دکتر محمدعلی ابوترابی (استادیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی)، توضیحاتی را در رابطه با کلیات ارائه‌ها و ارتباط عناوین مطروحه در پیش‌نشست با اهداف همایش ارائه کرد و ادامه داد که بر اساس یکی از قانون‏‌های انگشت‏‌شمار در علم اقتصاد، قانون پتی-کلارک، انتقار ساختار تولید پدیده‏‌ای اجتناب‌‏ناپذیر در طی مسیر تاریخی رشد اقتصادی است. بدین‌گونه که بخش پیش‌ران اقتصاد، همواره در حال انتقال به بخش‏‌های پیشرفته‌‏تر، خلاق‏‌تر و کم‌‏وزن‏‌تر است. بنابراین همان‏‌گونه که در دوران انقلاب صنعتی، بخش صنعت؛ و در نیمه‌ی دوم قرن بیستم بخش خدمات پیش‌ران رشد بودند؛ امروز بخش خلاق به‌عنوان پیش‌ران رشد در نظر گرفته می‏‌شود. میراث فرهنگی به عنوان خاستگاه انواع هنرها و روح صنایع فرهنگی و خلاق شناخته می‌شود و جنبه‌‏های فرهنگی از دیدگاه‌‏های تاریخی، مردم‏‌شناسی، قومی، زیبایی‏‌شناختی و اجتماعی را گرد هم می‏‌آورد. میراث فرهنگی بر خلاقیت تأثیر می‏‌گذارد و منشأ تعدادی از کالاها و خدمات میراثی و همچنین فعالیت‌های فرهنگی است.


اولین سخنرانی پیش‌نشست با عنوان «ابعاد اقتصادی میراث ناملموس و سیاست‏های توسعه پایدار» توسط دکتر مریم نعمت طاوسی (دانشیار پژوهشکده‌ی گردشگری پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری) صورت گرفت. وی گفت: برخلاف نظریات مسلط در اوایل قرن بیستم، مبتنی بر تأکید بر نقش کانونی اقتصاد در رشد و توسعه‌ی اقتصادی، اکنون روشن شده است که فرهنگ، به‌ویژه میراث فرهنگی، افزون بر ارزش‏های معنوی برای جوامع بشری، به نیروی محرک توسعه‌ی پایدار تبدیل شده است. باورمندان به این رویکرد بر این نکته پای می‏‌فشارند که با نادیده گرفتن نقش فرهنگ به‌طور اعم، و میراث فرنگی به‌طور اخص، توسعه‌ی پایدار محقق نخواهد شد. توسعه‌ی پایدار به‌عنوان برآوردن نیازهای حال بشر بی‏آن‏که برآورده شدن نیازهای نسل آینده را به خطر بیاندازیم، فهمیده شده است. از همین‌رو، مفهوم توسعه‌ی پایدار در چهارچوبی گسترده برای ارزش‏گذاری فرآیند توسعه و هم‏چنین تحول مناسب توسعه‌ی آینده باید مورد توجه قرار بگیرد؛ چون وقتی سخن از توسعه‌ی پایدار به میان می‏آید مفهوم پایداری در متنی گسترده‌‏تر از اصطلاح اقتصادی در نظر است. بدین معنی که برای رسیدن به توسعه‌ی پایدار، پایداری در چهار حوزه‌ی هم‌عرض و هم‏سو بایستی مد نظر باشد: پایداری محیطی، اقتصادی، اجتماعی-سیاسی، و فرهنگی. تا مدت‏‌ها اصطلاح توسعه و میراث ناملموس به ندرت در کنار هم آورده می‏شد. حتی هنوز هم بسیاری از کسانی‌که در امور اجرایی کشورهای جهان دست داشتند و دارند، فرهنگ را به عنوان ابزاری مؤثر برای توسعه‌ی پایدار نمی‌‏بینند. حتی برخی از آنان بر این باورند که پاسداشت میراث فرهنگی، به‌ویژه میراث ناملموس می‏تواند به مانعی برای رشد تبدیل شود، حال این‌که با شناخت و ارائه‌ی راه‏‌کارهای مناسب می‌‏توان میراث ناملموس را به اصلی‏‌ترین و مؤثرترین محرک توسعه‌ی پایدار تبدیل کرد. از همین‌رو، پژوهشگران بسیاری بر اجراهای فرهنگی خلاقانه و نقش ساختاری آن در توسعه‌ی پایدار تأکید می‏کنند؛ چیزی که می‏تواند در خود، آزادی و شأن انسان را فراهم آورد.
وی در ادامه، به برخی راه‏کارهایی که می‌‏تواند پیوند مؤثر میان توسعه‌ی پایدار اقتصادی و میراث فرهنگی ناملموس برقرار کند را تبیین کرد؛ راه‌کارهایی که علاوه بر آن‌که جوامع را سوی توسعه پایدار سوق می‏‌دهند، می‏توانند شرایط پاسداشت میراث ناملموس را نیز فراهم کنند.
دکتر نعمت طاوسی در انتهای سخنانش این‏‌گونه جمع‏بندی کرد که: با آگاهی و بررسی ویژگی‏‌های برجسته و بارز میراث ناملموس درمی‏‌یابیم که سازگارترین رویکرد اقتصادی در بهره‏‌گیری از این سرمایه‌ی فرهنگی بی‏آن که اصالت آن به خطر بیافتد، توسعه‌ی اقتصادهای محلیLED  و استفاده از تجارب موفق در این حوزه است.
 
دومین سخنرانی با عنوان «گردشگری پایدار در ایران: فرصت‏‌ها و چالش‏‌ها در دوره‌ی پساکرونا» توسط دکتر ناصر رضائی (استادیار پژوهشکده گردشگری پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری؛ و عضو هیأت مدیره‌ی انجمن علمی گردشگری) انجام شد. وی گفت: همه‏گیری کرونا بیشترین تأثیر منفی را بر صنعت سفر و گردشگری داشته است؛ بخش‌های مختلف در صنعت گردشگری، از جمله دفاتر مسافرتی، شرکت‌های بزرگ هواپیمایی، رویدادهای ورزشی، رستوران‌ها و سفرهای دریایی، پس از شیوع ویروس کرونا آسیب دیده‌اند. ارائه‌ی‌ راه‏کارهایی مناسب و علمی برای احیای این صنعت در مقابله با آثار اقتصادی منفی بیماری کووید۱۹ با تأکید بر شاخص‌های توسعه‌ی پایدار می‌تواند به تحول و احیای مجدد این صنعت سبز کمک کند، تا اقتصاد گردشگری از خطر فروپاشی رهایی یابد. کاهش شدید تعداد گردشگران پس از همه‌گیری ویروس کووید۱۹ تا مرز 97 درصد، عملاً گردشگری را به بیمار کرونا تبدیل کرد. گردشگری یکی از اشتغال‎زاترین بخش‌های اقتصادی جهان بود و چنین رکودی برای این صنعت سبب در معرض خطر قرار گرفتن میلیون‌ها شغل شد. دولت‌ها دریافتند که ویروس کووید_۱۹ منحصر به فرد است؛ زیرا به دلیل محدودیت‌هایی که در سفر ایجاد شده، تقاضایی برای خرید کالا و خدمات موجود در این بخش وجود ندارد و این کاهش تقاضای مصرف‏‌کننده باعث یک تنزل دائمی در این صنعت شده است. آسیا، آسیب‌‏دیده‌ترین منطقه بوده و ایران (که به‏‌تازگی بنا به دلایلی رویکرد مناسبی در سال‏‌های اخیر به گردشگری پیدا کرده بود) نیز از این ضربه در امان نمانده و گردشگری صدمات جبران‌‏ناپذیری از شیوع کرونا دریافت کرد. بخش خصوصی ضعیف و بخش دولتی بی‏‌برنامه از این پاندمی غافلگیر شدند. اما شیوع کرونا برخلاف ضربات جبران‏‌ناپذیر سبب شد، ضعف‌های این بخش بیش از پیش نمایان شده و لزوم برنامه‌‏ریزی مناسب برای مقابله با پدیده‌‏های این‏‌چنینی مورد توجه قرار گیرد.
دکتر رضایی در ادامه در ارتباط با چشم‌‏انداز آینده‌ی گردشگری مهم‏ترین فرصت‏‌ها را شامل: اثبات تاب‌‌آوری گردشگری در بحران‏‌های گذشته؛ امکان بازسازی (بازاندیشی) مدل کسب‏‌وکار با نوآوری و دیجیتالی شدن؛ پایداری و بخش‌‏های پایدارمحور (روستایی، طبیعت، بهداشت)؛ و چالش‌ها را شامل: از دست دادن مسافران بین‏‌المللی؛ اختلال اساسی در صنعت هواپیمایی با ورشکستگی خطوط هوایی؛ عدم عبرت‏‌گیری از رکودهای قبلی؛ احساس سفر به‏‌عنوان یک خطر؛ رکود جهانی و افزایش بیکاری؛ نامشخص بودن مدت زمان بیماری همه‏‌گیر (از جمله، تجدید حیات) و عدم دسترسی به واکسن و شکل ناشناخته وضعیت «عادی جدید»؛ بر شمرد.
وی در جمع‌بندی ارائه‌ی خود تأکید کرد: از عوامل مهم برای احیای صنعت گردشگری در مقابله با پیامدهای منفی شیوع ویروس کووید_19 نقش حمایتی دولت‌ها است؛ که در اشکال مختلف باید اجرا شود. توجه به مسائل ایمنی و امنیت، سلامت و بهداشت، در برنامه‌ریزی سفر و .... از دیگر مواردی است که با پاندمی کرونا اهمیت آن‏ها را نمایان ساخت. به‌علاوه، کووید_19 بهانه‌ای برای آغاز دوران جدید همکاری و روابط بین ملت‌ها و فرهنگ‌ها شد. پیش‌بینی می‌شود مسافرت‌های داخلی بسیار زودتر از مسافرت‌های بین‌المللی آغاز شود و در صورت مهار شیوع ویروس، زمانی بین 2 تا 4 سال برای احیای مجدد گردشگری زمان لازم است.
 
سخنران پایانی پیش‌نشست دکتر علیرضا حسن‏‌زاده (استادیار و رئیس پژوهشکده‌ی مردم‏‌شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری) بود، که به موضوع «اقتصاد میراث و صنایع فرهنگی خلاق» پرداخت. وی پس از تعریف دو مفهوم اقتصاد میراث و صنایع فرهنگی خلاق، نخست پیوند میان توسعه‌ی پایدار و میراث فرهنگی از یک‌‏سو، و رابطه‌ی میان میراث فرهنگی و گردشگری پایدار را از سوی دیگر، مورد بحث قرار داد. سپس با ذکر مثال‏‌هایی از مناطق مختلف میراثی و گردشگری ایران، وضعیت موجود در ایران و موقعیت منظر میراثی و منظر طبیعی و زیست‏محیطی مورد کشور را تبیین کرد. دکتر حسن‌زاده در این سخنرانی کوشید تا بر تکیه بر مفهوم ثروت پایدار، موانع موجود در توجه کافی به میراث فرهنگی و صنایع فرهنگی خلاق را برشمرده و مهم‏ترین چالش‏‌های موجود در این چشم‏‌انداز را به بحث بگذارد.
پایان‏‌بخش این نشست، جمع‌‏بندی دکتر ابوترابی از مباحث مطرح شده، و پاسخ به برخی سؤالات بود.

کلیدواژه‌ها: گزارش پیش‌نشست دوم اقتصاد میراث فرهنگی و گردشگری


نظر شما :