گزارش کارگاه «اصطلاح شناسی، ویژگیها و کلیات»
گزارشی از برگزاری کارگاه آنلاین آشنایی با رویکرد تاریخ انگاره و اندیشه:
اصطلاح شناسی، ویژگیها و کلیات
پژوهشکدهی مطالعات قرآنی با همکاری انجمن مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی اقدام به برگزاری کارگاه آنلاین «آشنایی با رویکرد تاریخ انگاره و اندیشه: اصطلاح شناسی، ویژگیها و کلیات» در روزهای دوشنبه اول و دوشنبه هشتم آذر 1399 کرد. در این کارگاه دکتر احمد پاکتچی (دانشیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی)، دکتر سیدمحمدهادی گرامی (استادیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی) و دکتر فرهنگ مهروش (دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی) به تدریس پرداختند. کارگاه در ۱۲ ساعت (۸ جلسه ۱.۵ ساعته) در دو روز از ساعت 9 تا 12 و 14 تا 17 برگزار شد .
دکتر گرامی در بخش اول از این کارگاه به تعریف تاریخ انگاره و اندیشه پرداخت و منابع بسیاری را در این زمینه جهت مطالعه معرفی کرد. وی در ادامه در توضیح اصطلاحشناسی و بستر غربی آن، به نسبت اصطلاحات در زبان فارسی با حوزه لاتین آن اشاره کرد و اصطلاحات لاتین در حوزهی تاریخ انگاره و اندیشه و ویژگیهای این حوزهی دانشی در فضای علوم انسانی زبان لاتین را شرح داد. دکتر گرامی سپس ویژگیها و امتیازات این حوزهی مطالعاتی را برشمرد و بستر شکلگیری آن در مطالعات اسلامی ایران و مطالعات اسلامی غرب را مورد بررسی قرار داد.
دو بخش بعدی از این کارگاه به تدریس دکتر پاکتچی اختصاص داشت. تبارشناسی دوگانه تاریخ انگاره در اندیشه جدید فلسفی و تاریخ پژوهی نوین و تمایز و نسبت تاریخ انگاره با رویکردهای نوین در مطالعات اسلامی مانند معناشناسی، ریشه شناسی، انسان شناسی و ... موضوعاتی بود که در بخش اول تدریس شد.
پاکتچی در بخش دوم به موضوعاتی همانند تاریخ انگاره و اندیشه در علوم انسانی غرب پرداخته و رویکردهای مختلفی همچون تک ایده ها، نسبت تاریخ انگاره با گفتمان کاوی، نسبت تاریخ انگاره و اندیشه و فرهنگ پژوهی را تشریح کرد.
دکتر مهروش در قسمت آخر کارگاه تاریخ انگاره به بررسی تاریخ انگاره در علوم انسانی ایران پرداخت و از سیدجواد طباطبایی، آدمیت و ...مثالهایی را عنوان کرد. وی همچنین در ذکر مثالهایی از تاریخ انگاره در مطالعات اسلامی ایران، به کارهایی از پاکتچی، قراملکی، محمدتقی سبحانی و ... اشاره کرد.
در پایان هر کلاس استادان به پرسشهای شرکتکنندگان پاسخ دادند و بحث و گفتوگو در زمینه مسائل تدریس شده انجام شد.
نظر شما :