باید آموزش سواد رسانه ای به خانواده ها بیشتر مورد توجه قرار گیرد

۰۲ مهر ۱۳۹۷ | ۱۴:۲۳ کد : ۱۷۲۳۳ خبر و اطلاعیه
تعداد بازدید:۱۸۷۳


گزارش نشست علمی، چالش های خانواده در حوزه سواد رسانه ای و اطلاعاتی
گروه پژوهشی مطالعات زنان پژوهشکده مطالعات اجتماعی با همکاری دبیرخانه دائمی سواد رسانه ای و انجمن سواد رسانه ای 25 شهریور ماه 97 نشست علمی با عنوان؛ «چالش های خانواده در حوزه سواد رسانه ای و اطلاعاتی» برگزار کرد.

در این نشست با حضور دکتر حسین ابراهیم آبادی(دانشیار پژوهشکده مطالعات فرهنگی وزارت علوم)، دکتر حسن خجسته‌ (دانشیار دانشگاه صدا و سیما و رییس پژوهشکده ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی)، صدیقه ببران (استادیار و عضو هیات دانشگاه آزاد و مدیر روابط عمومی وزارت نیرو)، دکتر بهاره نصیری(عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و دبیر علمی نشست) و دکتر محمدصادق افراسیابی (رییس انجمن سواد رسانه ای ایران) برگزار شد در ابتدای جلسه دکتر حسن خجسته دانشیار دانشگاه صدا و سیما و رئیس پژوهشکده ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: فلسفه و معرفتی برای سواد رسانه ای لازم است و قطعا باید چارچوب ها و زیرساخت های این بخش مشخص شود. وی به بحث ارتباطات و توسعه اشاره کرد و به ضرورت وجود درک رسانه ای در کنار دانش فنی پرداخت. دکتر خجسته تأکید کرد: سه ذینفع قدرتمند در این حوزه را افراد، کاربران و شرکت ها تشکیل می دهند و ویژگی هایی مثل: قدرت شخصی سازی فردی، قدرت بسط روابط و ارتباطات که منجر به شکل گیری گفتمان های فرهنگی می شود،
قدرت کاربرد آموزشی، قدرت شخصی سازی ارتباط و قدرت احساس آزادی فضای مجازی را شمل می شود.

در ادامه دکتر صدیقه ببران استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی و مدیر کل روابط عمومی وزارت نیرو توضیح داد که ادبیات حوزه سواد رسانه ای نیاز به رشد و توسعه دارد و در این زمینه ما نیازمند ترجمه متون هستیم. وی گفت: با وجود این که ما در منازل شاهد تنوع رسانه ای هستیم اما سهم والدین در انتخاب رسانه های فرزندانشان ناچیز است و تمایل اندکی به مدیریت مصرف رسانه ای در میان آنها وجود دارد. البته در این زمینه مدیریت فرهنگی جامعه نیز کوتاهی کرده است و ضرورت دارد آموزش های سواد رسانه ای به خانواده ها مورد توجه بیشتری قرار گیرد. همچنین مربیان آموزش و پرورش ما که مشغول تدریس کتاب درسی تفکر و سواد رسانه ای در پایه دهم هستند نیز باید تحت آموزش های لازم در این زمینه قرار گیرند.

سخنران بعدی دکتر حسین ابراهیم آبادی دانشیار پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم گفت: صحبت کردن درباره سواد رسانه ای کافی نیست چون مفهوم سواد در فرایند رخ می دهد که این فرایند وابسته به بسیاری از عوامل و شرایط محیطی، فرهنگی، تربیتی و .... است. وجود بافت فرهنگی و اجتماعی مساعد جهت ظهور و بروز سواد رسانه ای ضروری است. سواد رسانه ای در ایران باید به طور جدی مساله بندی و صورتبندی و متناسب با نیاز جامعه ایرانی به آن پرداخته شود. وی در ادامه افزود: درست است که والدین باید به فرزندانشان امکان انتخاب گری دهند تا فرزندانشان به احساس شایستگی از انتخاب های درست دست یابند ولی یادمان باشد که نباید تمام بار آموزش سواد رسانه ای را بر دوش خانواده ها بیندازیم.

در پایان دکتر بهاره نصیری عضو هیات علمی گروه پژوهشی مطالعات زنان پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی توضیح داد که مفهوم سواد رسانه ای دعوت به اندیشیدن عمیق، دقیق و جدی درباره انچه می بینیم، می خواهیم و می شنویم است. متاسفانه سواد رسانه ای در میان خانواده های ایرانی مغفول مانده در حالی که ما باید کاری کنیم سواد رسانه ای تبدیل به یک مطالبه و یک جنبش پر انرژی شود و این امر نیازمند فرهنگ سازی عمومی است.

 

کلیدواژه‌ها: سواد رسانه ای پژوهشگاه ihcs research center پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی


نظر شما :