پنجمین جشنواره بین المللی امام علی(ع) پژوهی با رونمایی از جایزه جهانی امام علی (ع) برگزار شد
به همت مرکز تحقیقات امام علی (ع)، پنجمین جشنواره بین المللی امام علی(ع) پژوهی با عنوان "گفتمان امام علی پژوهی؛ تجربه دیروز، آرمان امروز و نیاز فردا" روز چهارشنبه 15 شهریور با حضور پژوهشگران و اندیشمندان داخلی و خارجی شامل کشورهای آمریکا، آفریقای جنوبی، هندوستان، پاکستان، عمان، لبنان، سنگال، افغانستان، عراق، آذربایجان و ... در سالن حمت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد.
در این جشنواره 250 اثر در قالب کتاب، مقاله، رساله و طرح پژوهشی به دبیرخانه جشنواره دریافت شد.
در بخشی از این جشنواره دکتر مهدی گلشنی، بنیانگذار مرکز تحقیقات امام علی(ع) طی سخنانی با بیان اینکه حضرت امیر (ع) انسانی از هر جهت نمونه بودند، گفت: اولین مسئله امام علی(ع) در مقام زمامدار است. رفتار امام (ع) در مقام زمامدار می تواند الگوی خوبی برای زمامداران باشد. طه حسین، ادیب و نویسنده معروف مصری معاصر نقش امام علی(ع)، ندای عدالت انسانی را اینطور توصیف می کند «علی(ع) هرگز مردم را بر دو کار مجبور نمی کرد؛ یکی اینکه در پناه دستگاه وی بمانند، چه بسیار بودند کسانی که دنیا را بر دین خود برگزیدند و از حجاز و عراق بیرون شدند و نزد معاویه رفتند اما علی(ع) هرگز چنین اشخاصی را وادار نمی کرد که با او بمانند و آنان را از رفتن به شام بازنمی داشت. وی مردم را آزاد می دانست که هر کجا دوست دارند منزل کنند، هر که راه راست و حق را دوست دارد نزد او بماند و هر که گمراهی و باطل را می پسندد به معاویه بپیوندد. کار دیگری که علی (ع) مردم را به آن مجبور نمی کرد کار جنگ بود. او هیچ کس را به جنگ جمل یا جنگ صفین یا جنگ نهروان مجبور نساخت بلکه در همه این جنگ ها با کسانی که داوطلبانه و از روی بینایی و شناسایی حق با وی همراه شده بودند به کار پرداخت. علی اگر می خواست می توانست هنگامی که مردم راضی به رفتن به میدان جنگ نبودند آنان را با پول به این کار وا دارد ولی هرگز این کار را نکرد، او دوست نداشت وفاداری یارانش را با پول بخرد بلکه چنان می خواست که مردم با بینایی و از روی ایمان به یاری اش برخیزند.»
گلشنی در ادامه با اشاره به نامه امیرالمومنین امام علی(ع) به مالک اشتر که به حکومت مصر منصوب شده بود، گفت: حضرت(ع) در این نامه نیکی با همه مردم را توصیه کردند بر این مبنا که مردم دو گروه اند یا هم کیشان تو هستند یا همانندان تو در آفرینش؛ اگر این سفارش امام علی(ع) سرمشق پیروان ادیان قرار می گرفت این همه نزاع و جنگ بین آنها برقرار نبود. امروزه مخصوصا توجه به این سفارش امام(ع) ضروری است و از اولویت های زمان ماست.
در بخش دیگری از این جشنواره دکتر محمود جنیدی جعفری، رئیس مرکز تحقیقات امام علی (ع) و دبیر علمی این جشنواره طی سخنانی با اشاره به فرازی از فرمایش حضرت امیر (ع) به مالک اشتر در نهجالبلاغه، گفت: حضرت امیر(ع) در نامهای به مالک اشتر می فرمایند: مهربانی و خوشرفتاری و نیکویی با رأیت را در دل خود جای ده و مبادا نسبت به ایشان جانور درنده بوده، خوردشان را غنیمت دانی که آنان دو دسته اند یا با تو برادر دینی اند و یا در آفرینش مانند تو هستند.
وی ادامه داد: در دنیای معاصر به واسطه برخی از تحولات و حوادث نگاهی غیرانسانی نسبت به مسلمانان شکل گرفته و تلاش در تبیین نظریات امام علی(ع) که مهمترین شخصیت بعد از پیامبر اسلام(ص) در دنیای اسلام است و از نوادر تربیت یافته مستقیم وحی و نبوت به حساب می آید، می تواند در تغییر نگاه و گفتمان پیرامون اسلام موثر باشد.
جنیدی جعفری تصریح کرد: جامعه جهانی در قرون اخیر درگیر مسئله اقلیت ها و حقوق انسان از نژادها و ادیان و مذاهب بوده و همچنین شاهد نسل کشی های متعدد است که با بهره جویی از یک گفتمان به مواجهه با انسان و حقوق او می پردازند، کوره های آدم سوزی به راه افتاد و میلیون ها نفر به جرم داشتن عقیده و نژادی خاص به کام مرگ رفتند و این در حالی است که امام علی (ع) در دوره زمامداری اش رفتاری کاملا غیر تبعیض آمیز با پیروان مذاهب و ادیان دیگر داشتند و از استعمال واژه اقلیت برای این گروه ها پرهیز می کردند.
جنیدی جعفری در ادامه به اهداف پنجمین همایش بین المللی امام علی(ع) پژوهی اشاره کرد و گفت: شناسایی، معرفی و حمایت از پژوهشگران عرصه امام علی(ع) پژوهی در حوزههای علمی، پژوهشی و فرهنگی، ارج نهادن به مقام والای پژوهشگران، اندیشمندان و محققان عرصه امام علی(ع) پژوهی و فراهم آوردن بستری مناسب و کارآمد برای همکاری های علمی و فرهنگی بین مراکز علمی و پژوهشی مرتبط با حوزه های امام علی(ع) پژوهی داخل و خارج از کشور از اهداف این جشنواره بوده است. لذا در اردیبهشت سال 96 فراخوان بین المللی آثار اندیشمندان و پژوهشگران عرصه امام علی(ع) پژوهی که در پنج سال گذشته در حوزه های نهج البلاغه پژوهی، زندگانی امام علی(ع) و اندیشه های حضرت(ع) پژوهش داشتند را اعلام کرد که 250 اثر پژوهشی شامل کتاب، مقاله، پایان نامه و طرح های پژوهشی از داخل و خارج کشور و از آمریکا، آفریقای جنوبی، هندوستان، پاکستان، عمان، لبنان، سنگال، افغانستان، عراق، آذربایجان و روسیه به دبیرخانه جشنواره ارسال شد و پس از بررسی داوران در مجموع 17 نفر برگزیده شدند.
در پایان از برگزیدگان این جشنواره تقدیر و همچنین از جایزه جهانی امام علی (ع) و نیز کتاب «تاریخ نجف» با تصحیح دکتر کامل سلمان الجبوری و مترجم آقای منوچهری رونمایی شد.
اسامی برگزیدگان داخلی و خارجی به این شرح است:
در بخش خارجی:
- دکتر وندی اسحاق مارتین از دانشگاه یونیز آفریقای جنوبی
- دکتر خوله مهدی شاکر از دانشگاه کوفه، عراق
- دکتر فدا حسین عابدی از پاکستان
- دکتر جاسم الزبیدی از دانشگاه سلطنتی عمان
- دکتر حیدر کاظم الجمالی از دانشگاه کوفه، عراق
در بخش داخلی:
- دکتر علی تقی امیری از دانشگاه تهران
- دکتر سیدمحمد مرتضوی از دانشگاه فردوسی مشهد
- دکتر مهدی مردانی گلستانه از دانشگاه قرآن و حدیث
- علی دلشاد نداف از پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
- دکتر محمدحسین جمشیدی از مرکز مطالعات راهبردی ستاد فرماندهی کل قوا
- علی اصغر رجاء از مجتمع مدینه العلم مرحوم آیت الله خویی
- دکتر محمدعلی مشایخی پور از دانشکده شهید محلاتی
- دکتر مریم صانع پور از پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
- دکتر اکرم شبان از دانشگاه آزاد اسلامی مشهد
- دکتر زهرا علی محمد از دانشگاه الزهرا(س)
- دکتر مرضیه علی پور از دانشگاه شاهد
- مریم میرزاخانی از شهرکرد
نظر شما :