هجدهمین نشست مطالعات راهبردی «شاخص‌سازی، سنجش و ارزیابی وضعیت امنیت»با موضوع «بررسی و تحلیل شاخص امنیت ملّی هند»

۰۷ آذر ۱۳۹۵ | ۱۵:۱۶ کد : ۱۴۴۸۱ خبر و اطلاعیه
تعداد بازدید:۱۷۴۶

 

گروه پژوهشی مطالعات جامعه و امنیت، هجدهمین نشست مطالعات راهبردی «شاخص‌سازی، سنجش و ارزیابی وضعیت امنیت»با موضوع «بررسی و تحلیل شاخص امنیت ملّی هند» را در روز سه شنبه دوم آذرماه با سخنرانی دکتر علیرضا مهانیان برگزار کرد.

در این نشست علمی که در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار گردید، ابتدا آقای محمدعلی مینایی، دبیر نشست مطالعات راهبردی شاخص‌سازی،‌ با تأکید بر اهمیت انجام مطالعات مقایسه‌ای در حوزه امنیت پژوهی، استفاده از تجارب سایر ملل در این زمینه را شایان اهمیت دانسته و کشور هند را با توجه به وسعت، جمعیت و اهمیت آن موردی مناسب برای مطالعه برشمردند. در ادامه دکتر علیرضا مهانیان با معرفی اجمالی کشور هند تلاش کردند تا شاخص‌های احصاء امنیت ملی در این کشور را مورد بررسی قرار دهند. 50 درصد از جمعیت یک میلیارد و سیصد و پنجاه میلیون نفری هند زیر 25 سال اند و با 815 میلیون نفر واجد شرایط رأی بزرگترین دموکراسی جهان را تشکیل می‌دهند. نرخ باسوادی این کشور 73 درصد است و نرخ بیکاری آن کمتر از 4 درصد است. 80 درصد جمعیت این کشور هندو و 13 درصد آن مسلمان هستند و مابقی از فرق و نحل مختلف‌اند.

شاخص امنیت ملّی هند در سال 2002 توسط دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی این کشور تدوین و ارائه گردید. این شاخص کاملا زمینه ای هندی داشته و در ابتدا بر توسعه انسانی و بعدها بر بوم شناسی تاکید داشت. علت تاکیدات فوق را میتوان در انبوهیِ جمعیت و فقر مردم این کشور مشاهده نمود. به واقع، دبیرخانه شورای امنیت ملی هند از سال 2000 شروع به تدوین شاخص امنیت ملی این کشور نموده و آن را در قالب سالنامه تا سال2010 منتشر کرده است.

تدوین شاخص امنیت ملی هند توسط دبیرخانه شورای امنیت اولین تلاش سیستماتیک در هند به منظور ارزیابی امنیت و قدرت کشور است که در آن شاخص توسعه انسانی از اهمیت بالایی برخوردار است. شاخص توسعه انسانی که نخستین بار توسط مرحوم محبوب الحق اقتصاددان پاکستانی طراحی شد و به [1]HDI معروف است دارای سه معیار طول زندگی، دسترسی به دانش و سطح زندگی مناسب است. وزن بالاتر شاخص های امنیت انسانی نشان دهنده آنست که هندوستان به دنبال کسب قدرت از طریق نظامی نیست. پس از آنکه هند به هدف یاد شده دست یافت، التفات بیشتری بر مولفه های نظامی گزارد.

 

 



[1]. HDI: Human development report

کلیدواژه‌ها: پژوهشگاه ihcs research center پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی


نظر شما :