دیدار پروفسور آندره اسمیرنُف، رئیس انستیتو فلسفه روسیه و هیأت همراه از پژوهشگاه
پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی روز سهشنبه 11 خرداد 1395 میزبان پروفسور آندره اسمیرنُف، رئیس انستیتوی فلسفه روسیه و هیأت همراه؛ رزانا پِسخو، تاتیانا کورنیوا و ایلشات نصیراُف بود.
در ابتدای این دیدار که تعدادی از اعضای هیأت علمی پژوهشگاه ازجمله دکتر کریم مجتهدی نیز حضور داشتند؛ دکتر حسینعلی قبادی، رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ضمن خیرمقدم به میهمانان خارجی با اشاره به همسایگی جغرافیایی و مشترکات فرهنگی به ویژه در حوزه های ادبی و فلسفی ایران و روسیه گفت: این اشتراکات را میتوان نقطه عزیمت مهمی برای همکاری میان دو مرکز دانست. پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با تکیه بر فرهنگ و تمدن کهن ایران و با برخورداری از سرمایه های علمی گرانقدری همچون استاد کریم مجتهدی امیدوار است بتواند روابط خود را با کشور روسیه، بهویژه انستیتوی فلسفه روسیه گسترش دهد.
دکتر قبادی با اشاره به آثار علمی و مقالات فارسی که مورد توجه دانشمندان روسی قرار گرفته، گفت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، ایرانیها نیز توجه ویژهای به فرهنگ و زبان روسی داشتهاند و پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نیز آمادگی لازم را برای گسترش تحقیقات و مطالعه در زمینه فرهنگ و ادب روسی دارد.
رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ضمن پیشنهاد انعقاد تفاهمنامه میان پژوهشگاه و انستیتو، تأکید کرد یکی از محورهای تفاهمنامه میتواند در زمینه تبادل دانشجو و ایجاد فرصتهای مطالعاتی برای اساتید و محققان دو مرکز باشد.
پرفسور آندره اسمیرنُف، رئیس انستیتو فلسفه روسیه نیز با ابراز خرسندی از فراهم شدن فرصت این دیدار و حضور در پژوهشگاه، با استقبال از انعقاد تفاهمنامه بین دو مرکز، گفت: انستیتوی فلسفه روسیه در سال 1929 تأسیس شده است و اکنون دارای حدود 270 عضو هیأت علمی است. این انستیتو با دارا بودن بخشهای متعدد در موضوعات مختلف فلسفی است که میتوان به بخشهای: معرفتشناسی، که به موضوعات کلاسیک میپردازد، معرفت شناسی اجتماعی که بر دانش و مفاهیم اجتماعی تمرکز دارد وگروههایی نیز به نام فلسفه اجتماعی، فلسفه سیاست، اخلاق و زیباییشناسی، گروه مطالعات جامع انسانشناسی و گروهی نیز به نام اخلاق زیستی دارد. وی افزود: تنها شاخص مهم برای انستیتو، تخصصگرایی و حرفهگرایی بوده و اعتقاد به آزادی در تحقیق برای ما جایگاه ویژهای دارد، چراکه فلسفه، یعنی جستجوی آزادی و این به معنای آزادانه سؤال کردن و آزادانه به دنبال پاسخ گشتن است. به همین دلیل است که در زمینههای مختلفی نیز تحقیق و پژوهش میکنیم.
رئیس انستیتوی فلسفه روسیه با اشاره به تغییر رویکرد سالهای اخیر انستیتو از پژوهش و توجه صرف به فلسفه غرب و اروپامحور و مطالعه و توجه به فلسفه اسلامی و فلسفه شرقی، گفت: ما در این زمینه توانستهایم نزدیک به 12 کتاب چاپ کنیم و حدود 5 کتاب نیز در دست چاپ قرار دارد. همچنین کتابهای آموزشی در زمینه دنیای اسلام نیز توسط انستیتو در برنامههای ما قرار دارد.
پروفسور اسمیرنُف در پایان بر آمادگی کامل انستیتو برای همکاری با پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در زمینههای مختلف پژوهشی و آموزشی در حوزه فلسفه تأکید کرد.
در ادامه این دیدار اعضای هیأت علمی پژوهشگاه نیز به بیان زمینههای همکاری موجود میان پژوهشگاه و انستیتوی فلسفه روسیه پرداختند و خواستار همکاری در زمینه های مختلف از جمله معرفی فلسفه اشراق، فلسفه مشاء، حکمت متعالیه و نیز مطالعات فرهنگی ایران شدند.
در پایان این دیدار، دکتر قبادی با اشاره به اینکه اکنون ایران در دورهای قرار دارد که علاقه مند به برقراری ارتباط همه جانبه و تقویت آن با کشورهای دیگر است، افزود: پژوهشگاه آمادگی کامل برای همکاری با انستیتو فلسفه روسیه را دارد و آنچه برای ما مهم است ترجمه میراثهای ایرانی- اسلامی منتشره شده توسط پژوهشگاه به زبان روسی است.
نظر شما :